Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!
Ten słodki przysmak zwany w Italii również nougatem, został sprowadzony nad Morze Śródziemne z Bliskiego Wschodu przez Arabów. Szybko rozpowszechnił się w całych Włoszech, gdzie wkrótce stał się nieodzowną częścią świątecznej tradycji. Z czasem każdy region zaczął tworzyć własny przepis na ten świąteczny przysmak, ale jego podstawę niezależnie od tego skąd pochodzi stanowią zazwyczaj migdały i orzechy.
Czytaj więcej
Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiej
Czosnek i cebula od wieków stanowią podstawę kuchni na całym świecie i są obecne w większości przepisów. Szalotka natomiast to odkrycie ostatnich lat. Według najnowszych trendów cebula może, a wręcz musi być zastąpiona szalotką. Jest to oczywiście gruba przesada, ale faktycznie szalotka coraz częściej pojawia się w restauracjach i domowych kuchniach, ostatnio także w naszym kraju. Zobacz więc jakie są różnice między tymi warzywami i jak je stosować w swojej kuchni.
Czytaj więcej
pixel