Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe
2016-10-10
Zajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi "mięso solone z Trentino". Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.
Historia powstania
Carne Salada to tradycyjne wędlina z regionu Trentino na północy Włoch. Początki sięgają XVI wieku. Trentino było granicą lądową i pobierano tam cło za tranzyt towarów. Cło za przepędzane stada bydła pobierane było w postaci ubitych na miejscu zwierząt i powstawała duża nadwyżka świeżego mięsa, które trzeba było jakoś zakonserwować. Tak powstało Carne Salada (solone mięso). Początkowo solono całe połacie mięsa, ale przez wieki produkt stawał się coraz bardziej wyrafinowany i zaczęto wytwarzać je wyłącznie z najlepszych części wołowiny. Mięso, które proponujemy pochodzi z firmy Casa Largher, gdzie produkowane jest od piętnastu pokoleń według niezmiennej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Carne Salada to suma kilku składników i cierpliwości
Najważniejsze jest mięso, starannie wyselekcjonowane z najbardziej szlachetnych partii udźca wołowego. Surowe mięso, naciera się solą morską, pieprzem i przyprawami. Następnie umieszcza się je w zamkniętym pojemniku, gdzie marynuje się przez około 30 dni, a co dwa dni jest ręcznie "masowane". Dzięki temu Carne Salada stopniowo w sposób naturalny nabierała smaku i aromatu. Proces produkcji jest niezmienny od wieków, tylko drewniane pojemniki zostały zastąpione przez kontenery wykonane z bardziej nowoczesnych i higienicznych materiałów.
Królowa żywieniowych tabel
Tylko 100 kalorii na 100g i do tego tylko 1% tłuszczu powoduje, że dania z Carne Salada są zdrowe i niskokaloryczne. Mimo, że sól jest w nazwie produktu, to solenie związane jest tylko z procesem konserwacji. Dlatego dobre Carne Salada jest w smaku lekko słodkie.
Które lepsze, surowe czy przetworzone?
Dawniej Carne Salada spożywano pieczone lub smażone. Dzisiaj to wykwintne mięso trafia na stoły surowe w formie carpaccio lub popularnego także u nas tatara. Carpaccio z rukolą, parmezanem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny wszyscy znają, dlatego poniżej przedstawiamy dwa mniej znane przepisy.
Przepis na Carpaccio z jabłkami (Carne Salada in Carpaccio con Mele)
Doskonały przepis na pożywne, mięsne danie. Jeśli jednak zmniejszysz ilość mięsa o połowę stanie się idealną przystawką na letnie upały.
Składniki na 4 osoby:
- 480 g carne salada (pokrojone tak jak na carpaccio)
- 1 jabłko (obrane i pokrojone na zapałki)
- 80 g sera grana padano (pokrojonego w płatki)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Na półmisku ułóż plastry mięsa, dodaj jabłko, polej oliwą, przypraw solą i pieprzem do smaku, posyp płatkami sera i podawaj.
Przepis na Carne Salada z fasolą (Carne Salada e fagioli)
Składniki na 4 osoby:- 200 ml oliwy
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 500 g fasolki borlotti (z puszki)
- sól
- pieprz
- 4 plastry carne salada (grubsze niż na Carpaccio)
Do miski wlej ocet winny, dodaj sól, pieprz i stopniowo mieszając wlej oliwę. Następnie dodaj fasolę i drobno posiekaną cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i krótko podsmaż mięso z obu stron. Na koniec przełóż usmażone mięso na talerz, obok połóż przygotowaną fasolkę, polej oliwą i podawaj ze świeżym chlebem.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2016