Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Lard d’Arnad to wyjątkowy produkt wytwarzany w miejscowości Arnad, w sercu uroczej Doliny Aosty (Valle d’Aosta). To bardzo elitarny produkt, ponieważ wytwarza go tylko 4 producentów! Dodatkowo Lard d’Arnad jako jedyna słonina uzyskała oznaczenie DOP (Chronionej Nazwy Pochodzenia), co świadczy o jej wyjątkowości i daje gwarancje przestrzegania produkcyjnych reguł nadzorowanych przez Konsorcjum.
Włochy to kraj z największą liczbą produktów rolno-spożywczych, które uzyskały certyfikaty uznane przez Unię Europejską. Jest to dowód na to, że włoscy producenci szczególnie dbają o jakość swoich wyrobów oraz rozumieją silną więź, która łączy je z terytorium, z którego się wywodzą. Dowiedz się więcej o oznaczeniach DOP, IGP i STG i wybieraj świadomie prawdziwe włoskie produkty.
Krótki przewodnik, z którego dowiecie się czym różnią się od siebie poszczególne trufle, kiedy i gdzie są zbierane oraz jakimi aromatami się wyróżniają. Dodatkowo podpowiemy Ci z czym łączyć trufle i dlaczego warto używać ich w swojej kuchni.
Toskania nieustannie kojarzy się nam z winem, którego historia sięga 500 r.p.n.e. Na toskańskich ziemiach już w czasach starożytnych Etruskowie wprowadzili uprawę winorośli, dzięki czemu dziś większość najsłynniejszych włoskich win pochodzi właśnie z tego regionu. Dzisiaj chcemy zabrać Cię w podróż po wyjątkowej historii powstania Supertoskanów, która pokazuje, że czasami warto sprzeciwić się wszystkim zasadom.
Popularność regionu jest tak wielka, że wielu turystów marzy o kupnie domu czy posiadłości w Toskanii i zamierza osiedlić się tam na stałe.
Ale Toskania to też archipelag kilkudziesięciu wysp, w tym siedmiu dużych, położonych w niedalekiej odległości od wybrzeża...
Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.
Chcemy namówić Cię do zakochania się w jednym z najbardziej cenionych czerwonych win, nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Jego cechy są rzeczywiście wyjątkowe, zawsze rozpoznawalne, a stosowanie różnych mieszanek winogron nadają mu urozmaicony smak i aromat...
W Toskanii Boże Narodzenie jest świętem bardzo uroczystym i rodzinnym. Ten czas dla Toskańczyków to nie tylko święto, podczas którego obdarowuje się bliskich prezentami. To chwile, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje i tradycje. Niektóre z nich poszły w zapomnienie, a inne są nadal kultywowane.
Jeśli znajdziesz otwartą butelkę wina porzuconą w labiryncie lodówki nie wyrzucaj jej! Doradzimy Ci jak kreatywnie ją wykorzystać.