Zobacz nasz video przepis na Carpaccio, a także poznaj niecodzienną historię powstania pierwszego przepisu na Carpaccio na ziemi!
Polenta jest bardzo ważnym elementem włoskiej tradycji kulinarnej. Dzięki swojej wszechstronności jest bohaterem wielu przepisów i doskonale sprawdza się jako dodatek do smacznych sosów, mięs i ryb.
W świecie włoskich win bardzo ważną rolę pełnią winogrona i produkowane z nich wino Moscato. W rzeczywistości nie mówimy o odmianie winogron, ale o rodzinie odmian winorośli zjednoczonych nazwą, lecz o różnym pochodzeniu.
Zasadnicza klasyfikacja mąki pszennej to podział na mąkę z pszenicy grano tenero (miękkiej) i pszenicy durum (twardej). W potocznej terminologii „mąka” zwyczajowo oznacza produkt z pszenicy miękkiej, a Semolina oznacza mąkę z pszenicy durum.
Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.
Makaron dla Włochów to ważny, kto wie czy nie najważniejszy produkt spożywczy. Nie bez powodu są oni światowymi liderami zarówno pod względem produkcji, a także konsumpcji. Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu.
Trequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Dieta śródziemnomorska ma tysiącletnią historię, a jej korzenie wywodzą się ze starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Oparta jest w głównej mierze na oliwie, pieczywie, warzywach i rybach, a w mniejszych ilościach na serach i mięsie.
Valpolicella to miejsce wyjątkowe, ozdobione fantastycznymi dziewiętnastowiecznymi willami, historycznymi średniowiecznymi fortecami i pełnymi wspaniałych win piwnic, a historycy twierdzą, że wino było tam produkowane od zawsze.