Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciekawostki

Duma Toskanii - Pecorino Toscano
Pierwsza wzmianka o serze z Toskanii pojawiła się w XVIII wieku w pismach Francesco Molinelli pod nazwą formaggio toscano. Smak i forma sera ewaluowała przez następne wieki, aż do uzyskania znanego nam Pecorino Toscano. Od 1985 roku nazwa chroniona jest znakiem D.O.P., który jest gwarancją wysokiej jakości i dotrzymania wierności tradycji.
Czytaj więcej
Starożytny przysmak z mleka owczego
Od kilku tysięcy lat stada owiec towarzyszyły plemionom w ich wędrówkach przez dzisiejszą Europę. W czasach gdy konserwowanie żywności było bardzo ograniczone, ser był jednym z niewielu produktów, który nadawał się do długotrwałego przechowywania i pozwalał przetrwać w czasie długich wędrówek. Dlatego najstarsze receptury produkcji sera mówią o zastosowaniu owczego mleka do jego produkcji.
Czytaj więcej
Słodkości po włosku
Słodkie życie (Dolce Vita) to postawa i styl życia, który charakteryzuje Włochów i którego zazdrości im cały świat. Jednym z kluczowych elementów tego stylu jest zamiłowanie do jedzenia, naturalnie też do ciast i innych słodkości. Większość Włochów je śniadanie na słodko, a każdy obiad lub kolacje obowiązkowo kończy pysznym ciastem lub innym deserem. Słodkie przysmaki rodem z Italii od lat robią furorę także poza granicami.
Czytaj więcej
Prawdziwe delicje na Twoim stole
Wiemy, że jako miłośnik zdrowej, naturalnej i wyjątkowo smakowitej kuchni, masz nieustanny głód poznawania nowych składników, które wyniosą Twoje potrawy i kubki smakowe pod niebiosa! Mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość - wprowadziliśmy linię produktów Premium, w której znajdziesz między innymi przetwory La Favorita Fish. Na czym polega ich fenomen?
Czytaj więcej
Legenda Parmigiano Reggiano
Uznawany za najwspanialszy ser na świecie Parmigiano Reggiano, to twardy ser ziarnisty, gotowany, ale nie wyciskany. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami. Popularnie nazywany Parmesanem (w Polsce Parmezanem).
Czytaj więcej
Rodzynek wśród win – Vin Santo del Chianti
W dzisiejszych czasach wino z suszonych winogron (rodzynek) zwane Vin Santo produkowane jest niemal w całej Italii. Największym prestiżem cieszy się jednak pochodzące z serca Toskanii Vin Santo del Chianti. Doskonały smak tego szlachetnego wina to także zasługa użytych winogron ze szczepów Trebbiano i Malvasia.
Czytaj więcej
Viva Toscana!
Znaczna część win z naszej oferty pochodzi z Toskanii. Dlatego też postanowiliśmy przedstawić kilka informacji o tym regionie i winnych "perełkach" z Toskanii. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Woda z mąką podbija świat
Z czego robiony jest makaron? Jedynie z wody i mąki pszenicznej. Jeśli przygotowanie makaronu jest takie proste, to dlaczego jedne makarony są bardzo dobre, a innych nie da się zjeść ze smakiem? Poniżej krótka odpowiedź na to pytanie.
Czytaj więcej
Czym różnią się oliwki zielone od czarnych? Oliwki - recepta na zdrowie
Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale także bardzo zdrowa. W większości dania opierają się na świeżych warzywach i owocach, a jednymi z nich są oliwki, które znajdziemy w większości spożywanych posiłków. Zarówno jako przystawka, w sosach, z makaronem lub jako zbawienna dla naszego zdrowia oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Czytaj więcej
Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe
Zajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi „mięso solone z Trentino”. Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.
Czytaj więcej
pixel