Czy to Polak wymyślił Cappuccino?

2017-11-07
Czy to Polak wymyślił Cappuccino?

Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.

Odsiecz wiedeńska odkrywa kawę dla Europy

Prawdopodobnie pierwsza kawa będąca pierwowzorem dzisiejszego cappuccino została zaparzona w 1683 r. w Wiedniu. W owym czasie miasto było pod oblężeniem tureckim. Aby wezwać posiłki, austriacki dowódca wojskowy generał Starhemberg wysłał młodego człowieka polskiego pochodzenia Jerzego Franciszka Kulczyckiego, aby spotkał się z księciem lotaryńskim Karolem V Leopoldem celem sprowadzenia odsieczy. Znający język turecki Jerzy Kulczycki użył podstępu i w przebraniu żołnierza osmańskiego, podśpiewując pod nosem tureckie piosenki przeszedł przez obóz wroga i spotkał się z księciem Karolem. Następnie wrócił z wiadomością zapowiadającą pomoc. Wiadomość ta odwiodła radę miasta od poddania się wielkiemu wezyrowi tureckiemu Kara Mustafie. Karol V ruszył z pomocą, a ostatecznej klęski Turcy doznali w bitwie pod Wiedniem, kiedy kolejno z odsieczą przyszły wojska Jana III Sobieskiego.

Po zwycięstwie Jana III Sobieskiego mieszkańcy Wiednia uznali Kulczyckiego bohaterem, a rada miejska nagrodziła go dużą sumą pieniędzy (100 dukatów) i domem na osiedlu Leopoldstadt. Król Jan Sobieski pozwolił Kulczyckiemu wybrać jako nagrodę dowolną rzecz z obozu pokonanego nieprzyjaciela, a ten zabrał 300 worków dziwnych, brązowych ziaren. Nasz bohater doskonale jednak wiedział, że są to ziarna kawy.

Pierwsza w Europie kawiarnia

Mając spory zapas kawy nasz bohater otworzył pierwszą europejską kawiarnię, zwaną "Hof zur Blauen Flasche" (Dom pod błękitną butelką), w pobliżu katedry św. Szczepana w Wiedniu. W swym lokalu na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami miał podawać gościom kawę z ciasteczkami w kształcie półksiężyców, występując przy tym w tureckim stroju.

Jak rodził się pierwowzór włoskiego cappuccino?

Według wiarygodnych źródeł ojcem napoju, który był prototypem cappuccino jest włoski mnich Marco d'Aviano. Pewnego dnia udał się z wizytą do kawiarni Hof zur Blauen Flasche i zamówił kawę, zaciekawiony smakiem nietypowego jak na tamte czasy napoju. Smak wydał mu się zbyt silny i poprosił o dolanie do kawy mleka. Mieszanka kawy i mleka została nazwana „cappuccino” od koloru habitu noszonego przez mnichów z zakonu kapucynów, do którego należał wspomniany zakonnik.

Współczesne cappuccino

Powstały napój był tylko mieszanką kawy z mlekiem, natomiast dzisiejsze cappuccino powstaje inaczej. Współczesne cappuccino bardzo różni się od tego z tamtych czasów z dwóch powodów. Po pierwsze kawę parzono po "turecku", po drugie nie znano żadnej metody spieniania mleka. Dopiero z wynalezieniem przez Włocha ciśnieniowego ekspresu do kawy powstało prawdziwe espresso, a z czasem kremowe cappuccino. Dlatego tak naprawdę prawdziwą kolebką cappuccino są Włochy.

Czy Kulczycki na pewno był Polakiem?

I tu historia się gmatwa. Według polskich źródeł Kulczycki prawdopodobnie urodził się w Kulczycach na ziemi przemyskiej i uważał się za "rodowitego Polaka”. Niestety do pochodzenia naszego bohatera chętnie przyznają się też inne nacje. W ukraińskiej historiografii uważany jest za kozaka i Ukraińca. W Serbii uznawany jest za Serba, gdyż do Wiednia przybył właśnie z tego kraju, natomiast w Austrii przyjmuje się, że był Austriakiem polskiego pochodzenia. Dla historii cappuccino nie ma to jednak wielkiego znaczenia, gdyż najlepsze według nas cappuccino i tak wypijesz będąc w Italii, którą w powszechnym mniemaniu uznaje się za jego ojczyznę!
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel