Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo

2018-02-07
Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo

Każdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku. W jego skład wchodzą tylko trzy produkty: makaron, masło i parmigiano reggiano. Jednak aby danie było warte swej renomy, muszą one być najwyższej jakości.

Nieprawdopodobny początek makaronu Alfredo di Lelio

Historia Fettuccine Alfredo prawdopodobnie rozpoczęła się w 1907 roku w Rzymie na Piazza Rosa. Niejaki Alfredo Di Lelio rozmyślał nad daniem, które mógłby zaserwować ciężarnej żonie, która nie miała apetytu. Alfredo opracował przepis na lekką i pożywną potrawę, która pozwoliłaby kapryśnej żonie odzyskać siły. To danie to właśnie fettuccine, które okazało się tak smaczne, że zostało wprowadzone do restauracyjnego menu jego matki. W 1914 roku Alfredo Di Lelio otworzył przy Via della Scrofa własny lokal, gdzie od tej pory serwował wspaniałe fettuccine pod własną marką.

Sława Fettuccine Alfredo przekracza ocean 

W 1920 roku dwie hollywoodzkie gwiazdy kina niemego, Douglas Fairbanks i Mary Pickford świętowali swój miesiąc miodowy w Europie, w czasie którego odwiedzili Rzym i posmakowali dania Fettuccine Alfredo w jego restauracji. To danie przygotowane z wyjątkową prostotą, ale jednocześnie o niepowtarzalnym i oryginalnym smaku natychmiast podbiło ich serca. Na pamiątkę podarowali Alfredo złote sztućce z wygrawerowaną dedykacją "To Alfredo, the King of Noodles" (Dla Alfredo, Króla makaronu). Po powrocie do Ameryki opowiedzieli wszystkim o tym niezwykłym makaronie. W ten sposób Fettuccine Alfredo przekroczyło granice Włoch i podbiło Stany Zjednoczone.

Dwie restauracje, która oryginalna?

Oto dwie sprzeczne historie o restauracjach, których właściciele uznają się za spadkobierców tradycji Alfredo Di Lelio.

Według dzisiejszych właścicieli restauracji Alfredo Di Lelio (mieszczącej się przy Via della Scrofa 104/a) sam jej założyciel sprzedał ją rodzinie Mozzettich w 1948 r. Prowadzący ją dzisiaj Veronica Salvatori i Mario Mozzetti starają się odtworzyć w niej złote lata Rzymu z czasów słynnego Dolce Vita. Veronica i Mario promują obecnie Fettuccine Alfredo nie tylko jako wartość kulinarną, ale także jako narodowe i historyczne dziedzictwo Włoch. Właśnie z tego powodu restauracja pod nowym szyldem Alfredo alla Scrofa realizuje również projekt mający za cel wypromowanie marki za granicą i zaszczepienie autentycznej włoskiej tradycji w świecie, między innymi poprzez franchising.

Ines Di Lelio, wnuczka Alfredo i obecna właścicielka restauracji Il Vero Alfredo all'Augusteo opowiada inną historię. Alfredo Di Lelio sprzedał po wojnie swoją restaurację, ale w 1950 roku postanowił kontynuować tradycję i wraz z synem Armando otworzył restaurację Il Vero Alfredo na Piazza Augusto Imperatore. Nowy lokal Alfredo szybko stał się sławny i zdobył stałych klientów. Dzisiejsi spadkobiercy Alfredo twierdzą, że tylko ich restauracja serwuje autentyczne Fettuccine Alfredo, gdyż przepis oparty jest na rodzinnej tradycji.

Prawda z pewnością leży po środku. Obie restauracje codziennie przyrządzają słynne fettuccine, a ich ściany wypełniają zdjęcia bywalców światowych sław polityki, filmu i biznesu.

Przepis na Fettuccine Alfredo

Będąc w Rzymie koniecznie zajdź, do którejś z opisanych powyżej restauracji. Nie są to niestety tanie lokale, ale warto skosztować słynnego dania, które kelner z niesamowitą wprawą wymiesza i doprawi przy Twoim stoliku. Jeśli nie wybierasz się w najbliższym czasie do Rzymu spróbuj zrobić je samemu, pamiętając, że najważniejsze w Fettuccine Alfredo są najwyższej jakości składniki.

Składniki na 4 osoby:
Przygotowanie: 

Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj przez czas podany na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu, przygotuj sos. Na dużej patelni roztop na bardzo małym ogniu masło, uważając by się nie przypaliło. Następnie dodaj chochelkę wody z gotowania makaronu, gdyż zawarta w niej skrobia uczyni sos bardziej aksamitny. Odcedź fettuccine i dodaj bezpośrednio do garnka z masłem dolewając kolejną chochelkę wody z makaronu i całość dokładnie wymieszaj.
W tym momencie wyłącz grzanie i dodaj starty parmezan, sól i świeżo zmielony pieprz, a następnie zamieszaj ponownie, aby sos połączył się z makaronem. I to wszystko! Twoje Fettuccine Alfredo jest gotowe do podania. Pamiętaj też, aby jak nakazuje tradycja zjeść je złotymi sztućcami... chociaż mówiąc poważnie, danie będzie równie smaczne jeśli zjesz je takimi, jakie masz w domu. 

Fettuccine z masłem i parmezanem to przepis w każdym calu rzymski. Jego historia jest  dłuższa niż historia słynnych makaronów carbonara i amatriciana, które są wizytówkami kuchni włoskiej. Nasuwa się jednak pytanie, dlaczego danie stało się słynne w Stanach Zjednoczonych, niemal całkowicie znikając z Włoch. Wyjątkiem jest kilka restauracji, które w dalszym ciągu serwują Fettucine Alfredo w Rzymie.

Chociaż to brzmi nieprawdopodobnie, fettuccine nadal cieszy się ogromną sławą w Stanach dzięki dwojgu aktorów: Mary Pickford i Douglasowi Fairbanks. Oboje zakochali się w tym makaronie i rozpowszechnili o nim wspaniałą legendę najpierw w Hollywood, a następnie w całych Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj właściciele restauracji, których historię opisaliśmy nadal pragną pamiętać lata, w których Rzym, a nie Hollywood był stolicą światowego kina, lata, w których słynni aktorzy i reżyserzy pracowali w stolicy Włoch i inspirowali się pięknem wiecznego miasta.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel