Ulubiony przysmak zakochanych
2018-01-03
Być może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku postaci Neapolu.
Pupetto był amatorem świetnego życia, a jego głównym zajęciem było trwonienie fortuny odziedziczonej po przodkach. Książę szczególnie upodobał sobie nocne życie na wyspie Capri. W czasie swoich wypraw na tą piękną wyspę zatrzymywał się w Nerano (uroczym miasteczku na wybrzeżu Amalfi). To tutaj książę poznał Marię Grazię, wspaniałą kucharkę z pięknie położonej na plaży tawerny. Pewnego dnia Pupetto został zaproszony do domu Marii Grazii. W czasie kiedy gospodyni przygotowywała makaron z cukinią, książę będący wielkim miłośnikiem dobrej kuchni zaproponował, aby dodać do smażonej cukinii tartego sera Caciocavallo. Następnie błyskawicznie dodał do tego ugotowane spaghetti i tak narodziło się słynne danie z Nerano.
Obecnie dla podkreślenia neapolitańskiego charakteru dania dodaje się także dwa inne sery Parmezan i Provolone.
Przepis na Spaghetti alla Nerano
Pragniemy przybliżyć Ci ten słynny przepis, wykonanie tego dania zajmie Ci tylko niewiele ponad 10 minut.
Składniki dla 4 osób:
- 300g cukinii
- 400g spaghetti
- 100g sera caciocavallo
- 100g sera parmigiano reggiano
- 70g sera provolone
- oliwa z oliwek
- sól
- czarny pieprz
- bazylia
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pokrój cukinię na "mandolinie" lub za pomocą ostrego noża na cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni sporą ilość oliwy z oliwek do 170°C i usmaż w głębokim tłuszczu plasterki cukinii, po czym osusz je na papierowym ręczniku. Następnie zetrzyj na tarce sery. W między czasie ugotuj makaron. Na drugiej patelni rozgrzej trochę oliwy, dodaj cały ząbek czosnku, a po minucie cukinię. Całość posól, następnie podlej paroma łyżkami wody z gotowania makaronu i usuń z patelni czosnek. Po chwili dodaj ugotowany makaron i dosypuj stopniowo starte sery intensywnie mieszając, tak aby sery się roztopiły i stworzyły aksamitny sos. Na koniec dodaj porwane rękami listki bazylii i całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli chcesz jednak poznać prawdziwy smak tego dania udaj się do Nerano, gdzie do dzisiaj spadkobiercy Marii Grazii serwują ten wspaniały makaron, podobno ulubiony przysmak zakochanych i marynarzy. Magię tego miejsca ujrzysz wieczorem, kiedy nadmorski kurort uwalnia się od tłumów jednodniowych turystów i staje się skrzynią skarbów dla miłośników dobrego jedzenia i niepowtarzalnej atmosfery tej zatoki. Udaj się wtedy do dowolnej tawerny i delektuj się talerzem spaghetti alla Nerano popijając je dobrym winem. Dopełnieniem wieczoru będzie spacer po plaży i podziwianie rozświetlonej Capri.
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2018