Winiarskie skarby z włoskiej krainy Valpolicella

2020-08-05
Winiarskie skarby z włoskiej krainy Valpolicella

Valpolicella to pagórkowata kraina, na której łagodnych zboczach ciągną się charakterystyczne winnice, tzw. pergole werońskie. Położona jest ona na północ od Werony, w pobliżu jeziora Garda, oddzieloną od niego rzeką Adige. Najważniejszy obszar produkcji wina zwany Valpolicella Classica znajduje się w pobliżu miasteczek Negrar di Valpolicella, Marano di Valpolicella i Fumane. Historycy twierdzą, że nazwa Valpolicella pochodzi od greckiej poli i łacińskiej celli, co oznacza „Dolina z wieloma piwnicami” i że wino było tam produkowane od zawsze. Rzeczywiście Valpolicella to miejsce wyjątkowe, ozdobione fantastycznymi dziewiętnastowiecznymi willami, historycznymi średniowiecznymi fortecami i pełnymi wspaniałych win piwnic.

Legenda wina Amarone

Legenda głosi, że kiedyś na tych ziemiach uprawiane były tylko białe winogrona. Pewnego dnia miejscowy rolnik znalazł ranną wronę, zaopiekował się nią i wyleczył. Wrona musiała mieć czarodziejską moc, gdyż winogrona z Valpolicella zrobiły się czarne i powstało z nich fantastyczne wino. Za legendą kryje się być może cząstka prawdy, ponieważ winorośl, z której narodziło się Amarone, nazywana jest Corvina (corvo to po włosku wrona).

Inna przypowieść mówi o powstaniu wina Amarone, które urodziło się ze słodkiego wina o nazwie Recioto. Prawdopodobnie producent wina Adelino Lucchese zapomniał o beczce wina Recioto, które po pewnym czasie całkowicie sfermentowało. Spodziewał się, że będzie musiał je wylać, lecz po skosztowaniu stwierdził, że powstało wino, które co prawda nie jest słodkie, ale za to solidne i pełne smaku. Dzięki całkowitej fermentacji cukry zawarte w tradycyjnym słodkim winie Recioto, zamieniły się w alkohol i powstało wytrawne wino o mocno wytrawnym smaku. Zostało nazwane Amarone (od słowa amaro co oznacza gorzki).

Rodzaje szczepów winogron

Jeśli będziesz kiedyś w tych rejonach warto żebyś przyjrzał się Pergoli Veronese. Jest to charakterystyczny sposób uprawy winogron, które owocują w pozycji poziomej i rozrastają się na podporach rozpostartych między słupkami umieszczonymi w rzędach. Zazwyczaj są to klasyczne winogrona werońskie Corvina, Molinara i Rondinella.

  • Corvina to odmiana czarnych winogron, która daje wina o intensywnych aromatach przypominających małe owoce i przyprawy, zwłaszcza pieprz. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od koloru dojrzałego winogrona, które przypomina upierzenie wrony. Mówiąc prawdę produkowane z nich wina nie mają aż tak intensywnego koloru.
  • Corvinone w przeszłości błędnie uważane za odmianę winogron Corvina. Dopiero w 1993 roku zostały uznane za odrębny szczep. Corvinone zapewnia winom niezwykłą równowagę jakości oraz większą finezję niż Corvina. Ich nazwa wynika z faktu, że zarówno kiść, jak i owoce są większe od winogron szczepu Corvina.
  • Rondinella (jaskółka), to odmiana winogron, które mają neutralny smak, ale dają też obfite plony. Ten fakt, a także odporność na choroby powoduje, że chętnie dodawana jest przy produkcji Amarone i Recioto.
Mieszanka winogron stosowana w winach Valpolicella jest zbliżona dla wszystkich rodzajów wina. Corvina, w połączeniu z Corvinone, stanowi od 60 do 80% winogron. A dodatek szczepu Rondinella oscyluje między 20 a 40%.

Rodzaje win z regionu Valpolicella

Przyjrzymy się winom produkowanym w regionie Valpolicella. Produkowane są tam głównie cztery wina. Valpolicella najmniej skomplikowane, miejscowe wino czerwone uzyskane z winifikacji rodzimych winogron. Recioto della Valpolicella, wino przy produkcji którego proces fermentacji zostaje w odpowiednim czasie zatrzymany, a w winie zostaje zachowana odpowiednia ilość cukru. Dzięki temu wino staje się słodkie i mocne. Jednak dwa najsłynniejsze wina z regionu, to Amarone della Valpolicella i Valpolicella Ripasso.

Amarone della Valpolicella

Można śmiało powiedzieć, że Amarone della Valpolicella jest jednym z najbardziej znanych i poszukiwanych win czerwonych we Włoszech, a także staje się włoskim produktem eksportowym z „górnej półki”.
Przy produkcji Amarone winogrona są ręcznie zbierane i umieszczane w skrzyniach w przewiewnych pomieszczeniach, w których pozostają przez okres 3-4 miesięcy. To magiczny moment w procesie wytwarzania wina. W tym czasie owoce schną, a dzięki skoncentrowaniu zawartych w nich cukrów nabierają szlachetnej słodyczy. Prowadzi to do utraty około 30% masy winogron, ale dzięki temu powstaje bardzo spektakularne wytrawne czerwone wino. Skomplikowany proces produkcji oraz potrzeba użycia znacznej większej ilości winogron niż przy powstawaniu innych win spowodowały, że wino stało się drogie i poszukiwane.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso narodziła się z chęci niemarnowania tego, co pozostało z produkcji Recioto lub Amarone. Dzięki maceracji zwykłego wina Valpolicella z wytłokami winogron pozostałych po produkcji win Recioto lub Amarone otrzymano wino, które przejmuje dojrzałość, aromaty i charakter Amarone, zachowując przy tym owocową świeżość.
W przeciwieństwie do Amarone, które należy do win medytacyjnych (win na szczególne okazje) Ripasso jest winem idealnym do codziennego spożywania. Pomimo, że Ripasso jest bardzo starą, stosowaną od stuleci techniką, termin ten wszedł do oficjalnego użycia całkiem niedawno, a Valpolicella Ripasso otrzymała apelację DOC dopiero w 2007 roku.

To lekko eteryczne i owocowe wino z nutami wanilii oraz czerwonych owoców najlepiej spożyć w ciągu dwóch lub trzech lat od butelkowania, nie później jednak po 5 latach. W ostatnich latach Ripasso osiąga coraz większy sukces wśród konsumentów, zwłaszcza tych najmłodszych, także dzięki doskonałemu stosunkowi jakości do ceny.

Na zakończenie mała ciekawostka. W tym słynnym winiarskim regionie produkowana jest także doskonała oliwa extra vergine. Olejarnia Bonamini jako pierwsza w Veneto otrzymała oznaczenie DOP dla oliwy Pasioni di Verona. To wspaniała oliwa z charakterystycznym lekko owocowym posmakiem i słodkim, delikatnym aromatem.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel