Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

2020-11-02
Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

Trequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi. Wszystko to sprawia wrażenie, że czas się tu zatrzymał.

Właśnie tam założyła swoją siedzibę Azienda Agricola Trequanda.  Jej winnice to ponad 1200 hektarów upraw położonych na wzgórzach pomiędzy Val di Chiana e Val d'Asso, co ważne na obszarze produkcji wina Chianti. Dzięki połączeniu nowoczesnej technologii ze starożytną tradycją produkcji wina, tereny te stały się kolebką wielu słynnych win najwyższej jakości.

Słodkie jak krajobraz Toskanii, wino Rezzantino

Wino Rezzantino z winnicy Trequanda to jedno z ważniejszych Moscato produkowanych w Toskanii. Niepowtarzalny, słodki smak w połączeniu z aromatem winogron Moscato Bianco sprawiał, że to wyraziste białe wino stało się ulubionym winem wielu kobiet. Dzięki uporowi i wytrwałości producenta oraz profesjonalizmowi dystrybutorów nazwa Rezzantino stała się rozpoznawalna nie tylko we Włoszech.

Trequanda produkuje około 10 000 butelek wina Rezzantino rocznie. Jego dobrze wyważone właściwości organoleptyczne i równowaga smaków sprawiają, że jest to jedno z najciekawszych win tego regionu.

To delikatnie musujące wino jest świetnym dodatkiem do deserów i ciast. To idealny wybór na otwarcie czy toast powitalny na wszelkiego rodzaju spotkaniach i uroczystościach, szczególnie weselnych. I wreszcie Rezzantino jest doskonałym aperitifem, który uświetni przyjacielskie i rodzinne spotkania.

Znane wina obszaru Trequanda

Azienda Agricola Trequanda produkuje szereg doskonałych win. Oczywiście ze względu na region, w którym się znajduje proponuje doskonałe Chianti.

Baconcoli Chianti DOCG to wino o zadziwiająco rubinowym kolorze produkowane z winogron Sangiovese z domieszką Merlot i Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy, po czym trafia do butelek, w których leżakuje przez kolejne 3 miesiące.

Alticato Chianti Riserva DOCG to kolejne doskonałe chianti, które oferuje winnica. Wino produkowane jest z winogron Sangiovese z niewielką domieszką Cabernet Sauvignon. Po okresie wstępnej fermentacji wino trafia na 12 miesięcy do dębowych beczek, po czym przelewane jest do beczek typu Barrique, gdzie odpoczywa przez kolejne 6 miesięcy. W ostatnim etapie wino dojrzewa przez 6 miesięcy w butelkach. Proces produkcji jest dość pracochłonny, ale dzięki niemu powstaje szlachetne Chianti Riserva o intensywnym rubinowym kolorze.

Oprócz chianti w Azienda Agricola Trequanda powstają inne wspaniałe wina. Dwa z nich zostały bardzo wysoko ocenione przez słynnego degustatora win Luca Maroni. Aromatyczna Rugiada Toscana Bianco IGT została w 2019 roku oceniona przez Luca Maroni na 91 w skali do 100 punktów. To białe wino charakteryzuje się intensywnym, kwiatowym aromatem połączonym z zapachem tropikalnych owoców.

Kolejne wyróżnione 91 punktami przez Luca Maroni to białe, lekko pikantne wino Ghirlandaia Toscana Sauvignon IGT. Wino o bardzo intensywnym kwiatowym aromacie z nutą bukszpanu oraz wyczuwalnymi egzotycznymi owocami.

Trequanda to naprawdę specyficzny obszar, w którym produkowanych jest wiele wspaniałych win. Duży wkład w jakość win Trequanda wniósł słynny enolog Riccardo Cotarelli - od ponad dziesięciu lat jeden z głównych współpracowników firmy. To głównie dzięki niemu Azienda Agricola Trequanda wprowadziła produkcję wina na poziom bliski doskonałości.

Ale nie samym winem człowiek żyje!

Trequanda zawsze była dumna ze swojej oliwy, jej silnego charakteru połączonego z najwyższą jakością. Tą jakość wymuszają surowe standardy produkcyjne ChNP „Terre di Siena”. Jakość zaczyna się od miejsca wzrostu, właściwym przycinaniu, zbiorze w odpowiednim czasie, a kończy na zgniataniu i tłoczenia na zimno w miejscowej olejarni. Wszystkie te kroki gwarantują, że oliwa z Trequandy wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem.

Kolejny skarb Toskanii? Mięso ze słynnej rasy krów Chianina. Mięso krów tej rasy pochodzi wyłącznie z lokalnej hodowli, jednej z najważniejszych w Toskanii. Gospodarstwo Azienda Agricola Trequanda jest częścią znaku towarowego „Consorzio 5R”, który chroni i certyfikuje wołowinę Chianina w środkowych i południowych Włoszech. Zwierzęta karmione są wyłącznie paszą i mieszankami zbożowymi, które uprawiane są w miejscowym gospodarstwie.

Toskańskie pejzaże - natura, historia, sztuka

Warto odwiedzić ten zakątek Toskanii, znany z zapierających dech krajobrazów, ale też z zabytków będących świadectwem miejscowej sztuki i kultury. Krótkie jednodniowe wycieczki zaprowadzą Cię do historycznych miejsc z zabytkami archeologicznymi takich jak średniowieczne miasta Pienza, Montalcino, Montepulciano, Siena czy Arezzo. Możesz także cieszyć się pięknem pagórkowatej doliny rzeki Chiana o nazwie Val di Chiana lub zupełnie inną, jałową i prawie pustynną scenerią położonego na południe od Sieny Crete Senesi.

W czasie odkrywanie Trequandy i okolic doświadczysz wszystkiego co ma do zaoferowania Toskania. Dzięki silnej pasji i miłości do tego, co robią mieszkańcy Trequandy poznasz najwyższej jakości toskańskie potrawy i wina. Zatem do zobaczenia w Trequandzie!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel