Inbriago - "pijany" ser
2016-06-22
Dzisiaj o Inbriago - "pijanym" serze. Ten ser jest bardzo szczególny. Można go nazwać dzieckiem wojny i wydarzeń związanych z I Wojną Światową. To nieślubne dziecko, ale jeden z tych skarbów kuchni włoskiej, który jest połączeniem pomysłowości i potrzeb ludzkich.
Historia znakomitego sera włoskiego Inbriago
Sposób produkcji sera Inbriago bierze swoje początki z tego, co wydarzyło się w Sinistra Piave Treviso podczas odwrotu z Caporetto. Ukryto przed głodnymi żołnierzami wojsk Austro-Wegier formy sera w wytłoczynach z wina. Uznano, że lepiej mieć ser o zepsutym smaku niż głodować. Wróg wiedząc, że wytłoczyny to odpad z produkcji wina nie szukał tam żywności. Po zażegnaniu niebezpieczeństwa ser odzyskano. Okazało się, że zmienił się kolor skórki na ciemno-fioletowy, a ser poprzez kontakt z winem uzyskał niezwykły aromat. Uzyskano wspaniały ser o pikantno-owocowym smaku. Z biegiem lat, w wyniku nowych doświadczeń Inbriago nabierał wyrafinowanego smaku i stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Jak powstaje włoski ser Inbriago
Ser wytwarzany jest tylko z naturalnych składników krowiego mleka, podpuszczki i soli. W czasach dzisiejszych niepowtarzalny smak sera uzyskuje się poprzez zanurzenie form sera na okres 30 dni w odsączonych wytłoczynach z wina pochodzących wyłącznie z winnic w Trentino. W tym czasie na serze tworzy się charakterystyczna skórka w kolorze oberżyny a ser nabiera charakterystycznego aromatu.
Pozostało nam tylko otworzyć butelkę dobrego wina, na przykład Morellino di Scansano, oczywiście z naszego sklepu i delektować się niepowtarzalnym smakiem Inbriago - "pijanego" sera.
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2016