Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

2017-09-29
Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

Będąc we Włoszech często usłyszysz „un caffè corretto alla grappa, per favore”. Jeśli złożysz takie zamówienie, barman bez zmrużenia oka doleje Ci grappy do kawy. Jednak niech nie zmyli cię nazwa, caffè corretto nie oznacza dosłownie poprawna kawa. Nazwę należy tłumaczyć kawa skorygowana lub poprawiona, dokładnie rzecz biorąc alkoholem.

Caffè corretto pija się we wszystkich zakątkach Włoch, ale sposób przygotowywania może się różnić w zależności od regionu. Oryginalna receptura, pochodząca z północnej Italii proponuje dodanie do kawy grappy. 

Warianty caffè corretto są niezliczone i zmieniają się wraz z regionem, w którym jest podawana. Na północy zwłaszcza w Wenecji Euganejskiej, Friuli, Dolinie Aosty i Lombardii, króluje kawa z dodatkiem grappy. Na południu na półwyspie Salento w Apulii, na samym obcasie włoskiego buta, kawa podawana jest z kieliszkiem likieru anyżowego o bardzo świeżym zapachu, podobnego do sambuco. Do dziś w starym, nadmorskim miasteczku Gallipoli stoją na barze butelki z likierem i samemu można doprawić swoją caffè corretto. Słynna caffè corretto, która jednoczy wszystkich Włochów jest kawą z dodatkiem likieru sambuca. Połączenie kawy z tym słynnym likierem daje niespotykany, zrównoważony słodko gorzki smak.

Jeśli szukasz smaków mocniejszych i bardziej wyrazistych, możesz dodać do kawy rumu lub whisky.

Kilka porad, jak podawać caffè corretto

Należy pamiętać, aby nie dodawać więcej niż 5 ml likieru do filiżanki, aby kawa pozostała kremowa. Najlepszą grappą do kawy jest ta produkowana z wielu szczepów winogron. Caffè corretto jest wtedy bardziej aksamitna i delikatna w smaku. Alkohol dodawaj koniecznie w temperaturze pokojowej, ponieważ wyjęty bezpośrednio z lodówki zabije aromat kawy. Jeśli chcesz, możesz wypróbować innych kombinacji kawy i alkoholu. Pamiętaj jednak, aby nie używać likierów owocowych, szczególnie cytrynowych i pomarańczowych, gdyż zakwaszą Twoją caffè corretto. Z kolei dodanie ginu sprawi, że kawa będzie gorzka.

Czy ta włoska kawa jest kaloryczna?

O kalorie nie musisz się martwić. Co prawda alkohol, szczególnie wysokoprocentowy jest bardzo kaloryczny, ale w 5 ml, które dodasz do kawy jest tylko około 35 kalorii. A same espresso ma tylko 9 kalorii na 100 ml (w filiżance jest około 30 ml).

Caffè corretto najlepiej spożywać bez cukru, ponieważ zepsuje on smak mieszanki kawy i alkoholu. Jeśli chcesz go jednak koniecznie dodać, rozpuść cukier w filiżance przed dodaniem alkoholu.

Caffè corretto narodziła się w najzimniejszym regionie Włoch, na północy. W zimne, a nawet mroźne dni łączyła poranną kawę z rozgrzewającym alkoholem. Z czasem jej niepowtarzalny smak rozprzestrzenił się w całych Włoszech, nawet w regionach, w których zimą temperatura rzadko spada poniżej 10°C. Dodaj ją do swojej listy pijanych kaw, a przekonasz się, że w chłodne jesienne dni i mroźne zimowe poranki caffè corretto pozwoli Ci rozpocząć dzień ze zdwojoną energią.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel