Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1

2017-09-19
Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1

Idąc do pizzerii we Włoszech mamy dużą pewność, że zjemy doskonałą pizzę. Należy po prostu unikać lokali nastawionych na turystów, a udać się tam, gdzie jedzą mieszkańcy. W Polsce jest jednak trochę gorzej i wiele pizzerii oferuje pizzę wykonaną z nieoryginalnych składników, a co za tym idzie nie najlepszą w smaku i nieprzypominającą włoskiego specjału. Dlatego namawiamy Cię, abyś spróbował zrobić pizzę idealną samemu, w zaciszu swojego domu, używając dobranych przez siebie składników. To proste!

Gdy nabędziesz wprawy będzie lepsza od tej, którą kupisz w pizzerii. Nie podajemy konkretnych przepisów na pizzę, bo w sieci są ich tysiące, ale parę cennych porad, które sprawią, że Twoja pizza odwzoruje włoski oryginał. Pamiętaj jednak, że o jej smaku decyduje głównie jakość składników. Po prostu należy wybierać najlepsze produkty dostępne na rynku.

Jakie wybrać drożdże?

Drożdże to bardzo ważny składnik pizzy, a głównym ich zadaniem jest zwiększanie objętości ciasta. Możemy wybrać drożdże świeże lub suszone. Świeże będą wymagały więcej pracy, gdyż niezbędne jest przygotowanie specjalnego rozczynu. Zapewnią bogatszy aromat i smak ciasta, a jednocześnie poprawią jego trwałość i strawność. Wydawać się może, że lepiej do naszej pizzy użyć świeżych drożdży. Jednak w warunkach domowych drożdże w proszku będą lepsze. Przede wszystkim świeże drożdże są dużo bardziej skomplikowane w przygotowaniu, a zrobienie właściwego rozczynu wymaga trochę zachodu.

Drugim przeciwwskazaniem dla świeżych drożdży jest ich słabsza wydajność, zwłaszcza jeśli nie są bardzo często używane (jak w pizzerii). Z czasem tracą swoją naturalną świeżość i nie nadadzą ciastu spodziewanego aromatu. Lievito di birra w proszku są łatwe w zastosowaniu, trzeba tylko właściwej temperatury wody (około 45°C), której dodajemy do ciasta. Dodatkową zaletą ich stosowania jest to, że ciasto jest bardziej powtarzalne, co przy niewielkiej wprawie jest bardzo istotne. 

Jeśli jesteś naprawdę wielkim fanem świeżych drożdży, możesz użyć ich dodatkowo obok lievito di birra. W ten sposób połączysz efektywność drożdży suszonych z aromatem świeżych.

Czerwony sos włoski – jakie pomidory wybrać?

Zaraz po cieście, to najważniejszy składnik Twojej pizzy, dlatego musisz poszukać pomidorów najwyższej jakości. Możesz użyć miazgi pomidorowej pamiętając, aby nie było w niej twardych i białych kawałków ze środka pomidora. Doskonała na sos jest też passata pomidorowa. Jednak trzeba użyć passaty wysokiej klasy, bo inaczej może mieć kwaśny posmak. Według nas najlepsze będą pomidory z puszki pelati - są to delikatne w smaku pomidory w całości, pozbawione skórki. Należy je tylko pokroić na kawałki, odsączyć nadmiar wody i pomidory na sos gotowe.  

Nakładanie sosu na ciasto: 

Umieść dwie lub trzy łyżeczki sosu na środku pizzy i rozsmaruj równomiernie na całe ciasto. Nie smaruj krawędzi ciasta, gdyż po wyjęciu z piekarnika nie będą przypieczone i chrupiące. Nie przesadzaj też z ilością sosu, musi go być tyle, aby część ciasta była widoczna. Przed nałożeniem na ciasto można dla smaku przyprawić sos oliwą z oliwek i szczyptą soli. 

Świeżych pomidorków koktajlowych lub innych małych pomidorów używaj tylko w sezonie letnim, gdy są dojrzałe i smakują wyśmienicie. Najlepiej kup je na targu lub w „zaprzyjaźnionym” warzywniaku, co da Ci pewność, że będą aromatyczne i pachnące. Po umyciu przekrój je na pół i ułóż na pizzy skórką do góry.  

W drugiej części naszego mini poradnika dalsze wskazówki: jaki wybrać ser i jakie stosować dodatki, aby Twoja pizza była pachnąca i apetyczna.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel