Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

2017-09-22
Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

Z poprzedniego artykułu (Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1) wiesz już jakich użyć drożdży i jaki rodzaj pomidorów wybrać na sos, aby przygotować prawdziwą włoską pizzę. Czas na dobór sera i dodatków. Dzisiaj o dodatkach wegetariańskich - warzywach i grzybach.

Ser Mozzarella Fior di latte, czy di Bufala? A może Scamorza lub Provolone?

Na rynku dostępna jest sucha mozzarella, polecana jako specjalna do pizzy. Jest ona łatwa w użyciu, gdyż nie grozi nawodnieniem ciasta. Jednak coś za coś. Niestety pizza z użyciem tego rodzaju mozzarelli będzie miała gorszy smak. Zdecydowanie polecamy używać serów w zalewie, które wymagają trochę więcej przygotowania. Trzeba je wcześniej odsączyć z nadmiaru wody, ale efekt będzie znacznie lepszy niż przy użyciu „suchej” mozzarelli.

Jeśli zdecydujesz się na Mozzarelle Fior di latte, czyli z mleka krowiego, wyjmij ją z woreczka, wyciśnij ręką z nadmiaru wody, porwij na kawałki i połóż na sito na około pół godziny. Mozzarella di bufala jest jeszcze bardziej „wodnista” i istnieje ryzyko, że zbytnio nawilży ciasto. Smak pizzy z Mozzarellą di bufala jest jednak wyjątkowy, dlatego warto potrudzić się i dokładnie ją wysuszyć. Aby być pewnym, że nie zepsujesz pizzy najlepiej posypać ją serem mniej więcej w połowie pieczenia. To, kiedy dodać mozzarellę zależy od temperatury pieca, czasu pieczenia i grubości ciasta.

W niektórych regionach Włoch, także w królestwie Mozzarelli di bufala, czyli Kampanii, dodaje się do pizzy sery Provolone lub Scamorza, nierzadko wędzone. Są suche i bardzo smaczne. Trzeba jednak uważać - w przypadku, gdy pizza wymaga dłuższego pieczenia sery mogą się przypalić.

Jakie wybrać dodatki do włoskiej pizzy?

Pizza z warzywami

W zależności od sezonu i gustu możesz wybrać dowolne warzywa dostępne w danej chwili na rynku. Jeśli zdecydujesz się na warzywa grillowane, na przykład cukinię, bakłażana, czy paprykę, nie należy ich zbyt mocno przypiekać, gdyż będą jeszcze pieczone w piecu na pizzy. Cebulę, białą lub czerwoną, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Jeśli cebula jest zbyt ostra, możesz ja wymoczyć przez pewien czas w zimnej wodzie z lodem. Dzięki temu straci swój intensywny smak. Jeśli zdecydujesz się przyrządzić pizzę ze świeżymi warzywami, musisz je pokroić bardzo cienko, gdyż będą piekły się tylko przez parę minut na pizzy. Rukolę należy kłaść surową, po wyjęciu pizzy z pieca. Lekko się podpiecze od temperatury ciasta, co wystarczy jej w zupełności. 

Pizza z grzybami

Pamiętaj, że grzyby mają w sobie dużo wody, dlatego ich użycie do pizzy wymaga trochę większej uwagi. W przypadku, gdy używasz świeżych pieczarek, musisz oczyścić je dobrze unikając wody i pokroić w cienkie plasterki grubości około 1-2 mm. Jeśli zdecydujesz się użyć grzybów mrożonych, przed położeniem na pizzę musisz je rozmrozić i bardzo starannie odsączyć z wody. Podobnie trzeba uczynić z namoczonymi grzybami suszonymi.

To już ponad połowa sekretów przygotowania pizzy idealnej. W trzeciej części naszego mini poradnika: jak przygotować słynne włoskie wędliny na pizzę i parę sekretów jej dobrego wypieku.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel