Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

2017-09-25
Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

To już ostatnia część naszych porad dotyczących samodzielnego przygotowania oryginalnej włoskiej pizzy. Podpowiadamy jakich użyć wędlin i co zrobić, aby zachować aromat świeżej bazylii na pizzy. Na koniec kilka wskazówek, które pomogą w jej wypieku.

Jakie dodać wędliny do pizzy włoskiej?

Polecamy surową szynkę (Prosciutto Crudo), którą należy zawsze umieścić na pizzy po wyjęciu z piekarnika - wtedy podgrzeje się wydzielającym się z ciasta ciepłem. Nie piecz szynki w piekarniku na pizzy, bo uwolni się nieprzyjemny aromat. Możesz zdecydować się na całe plasterki, które nadadzą Twojej pizzy przyjemny estetyczny wygląd lub pokroić w paski, które pozwolą lepiej rozłożyć Prosciutto Crudo na pizzy. Oczywiście jest wiele wędlin, które możesz dodać do swojej pizzy. Oto nasze typy: Speck, Coppa, Sopressata, Bresaola, Salami, Mortadella. Możliwości są nieograniczone i zależą tylko od Twoich upodobań i pomysłowości.

Sekret aromatu bazylii na pizzy

Świeżą bazylię, podobnie jak natkę pietruszki kładziemy na pizzę pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika na gorącą pizzę. Dzięki temu nie straci swojego smaku i intensywnego aromatu. Aby zapobiec wysychaniu świeżych liści przed położeniem na pizzę można je skropić oliwą z oliwek.

Jak wypiekać pizzę, aby była chrupka?

Aby uzyskać chrupiącą i smakowitą pizzę musisz ją piec w jak najwyższej temperaturze. W pizzeriach, w profesjonalnych piecach temperatura pieczenia dochodzi do 400-450°C.  Dzięki temu znacznie ulega skróceniu długość czasu pieczenia, co między innymi zapobiega nawilżaniu się ciasta. Zakup elektrycznego pieca do pizzy to wydatek minimum 1000zł, a sam piec zajmie dużo miejsca w Twojej kuchni. Są też dostępne, małe kompaktowe, okrągłe piece, które rozgrzewają się do temperatury 450°C. To wydatek rzędu kilkuset zł. Ich zaletą jest, to że są małe i łatwe do przechowywania. Możesz jednak upiec dobrą pizzę także w domowym piekarniku. Oczywiście nie uzyskasz w nim temperatury 450°C, ale podajemy kilka prostych pomysłów, które pomogą dobrze upiec Twoją pizzę.
  • Umieść w piekarniku ognioodporną cegłę  (tzw. cegłą szamotową).
  • Przed włożeniem pizzy podgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury, co najmniej 30 minut.
  • Wkładając pizzę rób to błyskawicznie, aby drzwiczki piekarnika były otwarte jak najkrócej.
  • Staraj się nie otwierać drzwiczek w czasie pieczenia pizzy. Duża część ciepła może wydostać się na zewnątrz i obniżyć temperaturę pieczenia, a ciasto będzie białe i ciągnące, jak guma do żucia.
  • Zmień naczynie do pieczenia. Zamiast tradycyjnej formy do pizzy, która jest gruba, wysoka i potrzebuje sporo czasu aby się nagrzać zastosuj aluminiowy talerz jednorazowy. Takie talerze bez trudu możesz kupić w pobliskim supermarkecie. Dzięki niemu ciasto szybko rozgrzeje się do wysokiej temperatury i skróci się czas pobytu pizzy w piekarniku.


Zamiast typowych przepisów na włoską pizzę staraliśmy się przekazać Ci parę porad, które mogą ułatwić Ci jej przyrządzenie w domu. Oczywiście nie zapominaj, że tajemnica dobrej pizzy tkwi w dobrze wyrobionym cieście i wysokiej jakości produktach, a każdy zamiennik oddala Twoją pizzę od jej włoskiego oryginału. I jeszcze jedno: prawdziwa włoska pizza to tylko kilka starannie dobranych składników. Jeśli we Włoszech trafisz do pizzerii, gdzie będzie inaczej, to najpewniej jest to lokal nastawiony na zagranicznych turystów, a miejscowi smakosze ominą go szerokim łukiem.

Poprzednie części:

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1
Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel