Italian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj.
W pierwszej części serii artykułów „Szkoła gotowania” pokazaliśmy jak kolejno przygotować świeże pomidory, aby użyć je do włoskich potraw. Dzisiaj piszemy o tym, jak zrobić klasyczny sos pomidorowy oraz jakich użyć składników i co należy uczynić, aby sos był jak w oryginale: słodki i smaczny.
Mimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Letnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.
Szynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, charakterystyczną włoską wędliną. Przybliżamy zaskakującą historię Prosciutto Crudo, jego podstawowe rodzaje i doradzamy, który rodzaj wybrać.
Czego koniecznie trzeba skosztować będąc na Sardynii? Oczywiście jej wielkiej dumy, czyli pachnącego morską bryzą Pecorino Sardo - miejscowego owczego sera. Przez lata udoskonalano sposoby jego produkcji, dzięki czemu Pecorino z tej właśnie wyspy tak różni się od pozostałych owczych serowych przysmaków.
Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie.
Z nieba leje się żar, a Ty szukasz chwili wytchnienia i orzeźwienia? Poznaj chłodne napoje, które zaspokoją pragnienie w czasie wiosennych i letnich dni. Prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju lemoniady z Włoch ugaszą pragnienie i rozpieszczą Twoje zmysły.
Piątego maja rozpoczął się we Włoszech jeden najsłynniejszych na świecie wyścigów kolarskich Giro d’Italia, który potrwa aż do 28 maja. Okazja jest szczególna, bo w tym roku wyścig wystartował już po raz setny w historii.
Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. Przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał.