Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę

2017-07-28
Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę

Letnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.

Na początek spotkania idealna będzie deska serów podana ze świeżym chlebem i włoską oliwą z oliwek. Najlepiej wybrać sery świeższe, a co za tym idzie bardziej miękkie. Wybór jest duży - od owczych rodzaju Pecorino,  po miękkie sery krowie, takie jak Taleggio czy Fontal. Kiedy dokończycie czytać ten artykuł, z miejsca pokochacie bruschettę. To właśnie ona wiedzie prym wśród typowo letnich, włoskich przekąsek wykorzystujących świeże, sezonowe produkty. Jest prosta w wykonaniu, daje niesamowite możliwości smakowe dzięki połączeniu różnych produktów, a co najważniejsze - nie zrywa tradycji ze starą kuchnią włoską. W naszym wcześniejszym wpisie znajdziesz przepis na bruschettę ze słynną włoską mozzarellą i pomidorami na ciepło. Dzisiaj podsuwamy Ci kolejne pomysły na te prawdziwie włoskie, chrupiące przystawki.

Rustykalna bruschetta z warzywami (Bruschette rustiche con verdure)

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność wykonania: bardzo łatwe

Składniki:
  • 0.5 kg chleba na grzanki
  • włoska oliwa z oliwek
  • kilka pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • 1/2 cukinii
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Pokrój chleb na cienkie plastry, nie grubsze niż centymetr, a następnie natrzyj czosnkiem. Pokrój pomidory, cukinie i mozzarellę na bardzo cienkie plastry. Umieść na każdej kromce chleba kolejno pomidory, mozzarellę i kilka plasterków cukinii. Dopraw całość solą, pieprzem i odrobiną oliwy, a następnie ułóż na lekko natłuszczonej blaszce. Pokryj blaszkę arkuszem folii aluminiowej, a następnie umieść ją w rozgrzanym piekarniku na 10 minut w 250°C. Na koniec przełóż grzanki na półmisek, udekoruj kilkoma liśćmi bazylii i podawaj na gorąco.

Bruschetta z papryką (Bruschette ai peperoni)


Czas przygotowania: 10 minut

Trudność wykonania: bardzo łatwe

Składniki:
Przygotowanie:

Upiecz papryki na grillu, aż skórka stanie się czarna, a następnie usuń gniazda nasienne i skórę. Pokrój w paski i przełóż do miski. Następnie dodaj do papryki obrany i drobno posiekany czosnek oraz porwane listki bazylii. Przypraw całość solą i pieprzem, dodaj oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Pokrój kilkudniowy chleb w cienkie plastry nie grubsze niż centymetr. Upiecz je na grillu lub ruszcie w piekarniku. Kiedy kromki są złotego koloru umieść je na półmisku i udekoruj zamarynowaną w międzyczasie papryką. Jeśli chcesz, możesz dodać do smaku sera fontal. Na koniec polej oliwą z oliwek – bruschetta jest gotowa do zaserwowania!

Bruschetta z bakłażanem (Bruschetta alle melanzane)


Czas przygotowania: 15 minut

Trudność wykonania: bardzo łatwe

Składniki:
Przygotowanie:

Umyj bakłażana, usuń łodygę i skórkę. Pokrój w plasterki i zgrilluj. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i drobno pokrojony czosnek. Zalej przygotowaną emulsją zgrillowane bakłażany, dodaj soli do smaku i smaż przez parę minut na patelni. Pokrój chleb na kromki grubości około pół centymetra. Upiecz kromki na grillu lub w piekarniku, a następnie ułóż na nich plasterki bakłażana i podawaj.

Bruschetta z kremem z oliwek (Bruschetta alla crema di olive)


Czas przygotowania: 20 minut

Trudność wykonania: łatwe

Składniki: 
Przygotowanie:

Pokrój czarne oliwki w plasterki (czarne oliwki mogą zastąpić zielone), dodaj pokrojony czosnek oraz natkę pietruszki i dopraw do smaku solą. Następnie zmiksuj całość na puree. Pokrój chleb na kromki grubości około pół centymetra. Tostuj je na grillu lub w piekarniku. Posmaruj kremem z oliwek i podawaj. 

Przygotowanie tych specjałów zajmie Ci najwyżej trzy kwadranse. Chleb najlepiej grillować na grillu w ogrodzie, aby był pod ręką. Ułóż wszystkie smakołyki na ozdobnych talerzach, przystrój zielonymi listkami bazylii, kolendry czy pietruszki - goście będą zchwyceni! O czym nie wolno zapomnieć? O dobrym winie! Na letnie wieczory najlepsze będzie dobrze schłodzone perliste Prosecco, lub inne dobre musujące wino.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel