Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę
2017-07-28
Letnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.
Na początek spotkania idealna będzie deska serów podana ze świeżym chlebem i włoską oliwą z oliwek. Najlepiej wybrać sery świeższe, a co za tym idzie bardziej miękkie. Wybór jest duży - od owczych rodzaju Pecorino, po miękkie sery krowie, takie jak Fontal. Kiedy dokończycie czytać ten artykuł, z miejsca pokochacie bruschettę. To właśnie ona wiedzie prym wśród typowo letnich, włoskich przekąsek wykorzystujących świeże, sezonowe produkty. Jest prosta w wykonaniu, daje niesamowite możliwości smakowe dzięki połączeniu różnych produktów, a co najważniejsze - nie zrywa tradycji ze starą kuchnią włoską. W naszym wcześniejszym wpisie znajdziesz przepis na bruschettę ze słynną włoską mozzarellą i pomidorami na ciepło. Dzisiaj podsuwamy Ci kolejne pomysły na te prawdziwie włoskie, chrupiące przystawki.
Rustykalna bruschetta z warzywami (Bruschette rustiche con verdure)
Czas przygotowania: 20 minut
Trudność wykonania: bardzo łatwe
Składniki:
- 0,5 kg chleba na grzanki
- oliwa z oliwek
- kilka pomidorów
- 150 g mozzarelli
- 1/2 cukinii
- czosnek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pokrój chleb na cienkie plastry, nie grubsze niż centymetr, a następnie natrzyj czosnkiem. Pokrój pomidory, cukinie i mozzarellę na bardzo cienkie plastry. Umieść na każdej kromce chleba kolejno pomidory, mozzarellę i kilka plasterków cukinii. Dopraw całość solą, pieprzem i odrobiną oliwy, a następnie ułóż na lekko natłuszczonej blaszce. Pokryj blaszkę arkuszem folii aluminiowej, a następnie umieść ją w rozgrzanym piekarniku na 10 minut w 250°C. Na koniec przełóż grzanki na półmisek, udekoruj kilkoma liśćmi bazylii i podawaj na gorąco.
Bruschetta z papryką (Bruschette ai peperoni)
Czas przygotowania: 10 minut
Trudność wykonania: bardzo łatwe
Składniki:
- 0.5 kg chleba na grzanki
- włoska oliwa z oliwek
- ser fontal (do smaku, wedle gustu)
- 1 i 1/2 papryki
- czosnek
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Upiecz papryki na grillu, aż skórka stanie się czarna, a następnie usuń gniazda nasienne i skórę. Pokrój w paski i przełóż do miski. Następnie dodaj do papryki obrany i drobno posiekany czosnek oraz porwane listki bazylii. Przypraw całość solą i pieprzem, dodaj oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Pokrój kilkudniowy chleb w cienkie plastry nie grubsze niż centymetr. Upiecz je na grillu lub ruszcie w piekarniku. Kiedy kromki są złotego koloru umieść je na półmisku i udekoruj zamarynowaną w międzyczasie papryką. Jeśli chcesz, możesz dodać do smaku sera fontal. Na koniec polej oliwą z oliwek – bruschetta jest gotowa do zaserwowania!
Bruschetta z bakłażanem (Bruschetta alle melanzane)
Czas przygotowania: 15 minut
Trudność wykonania: bardzo łatwe
Składniki:
- chleb na grzanki
- oliwa z oliwek
- 1 bakłażan
- ocet balsamiczny
- czosnek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyj bakłażana, usuń łodygę i skórkę. Pokrój w plasterki i zgrilluj. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i drobno pokrojony czosnek. Zalej przygotowaną emulsją zgrillowane bakłażany, dodaj soli do smaku i smaż przez parę minut na patelni. Pokrój chleb na kromki grubości około pół centymetra. Upiecz kromki na grillu lub w piekarniku, a następnie ułóż na nich plasterki bakłażana i podawaj.
Bruschetta z kremem z oliwek (Bruschetta alla crema di olive)
Czas przygotowania: 20 minut
Trudność wykonania: łatwe
Składniki:
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- oliwa z oliwek
- chleb
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Pokrój czarne oliwki w plasterki (możesz zastąpić je oliwkami zielonymi), dodaj pokrojony czosnek oraz natkę pietruszki i dopraw do smaku solą. Następnie zmiksuj całość na puree. Pokrój chleb na kromki grubości około pół centymetra. Tostuj je na grillu lub w piekarniku. Posmaruj kremem z oliwek i podawaj.
Przygotowanie tych specjałów zajmie Ci najwyżej trzy kwadranse. Chleb najlepiej grillować na grillu w ogrodzie, aby był pod ręką. Ułóż wszystkie smakołyki na ozdobnych talerzach, przystrój zielonymi listkami bazylii, kolendry czy pietruszki - goście będą zachwyceni! O czym nie wolno zapomnieć? O dobrym winie! Na letnie wieczory najlepsze będzie dobrze schłodzone perliste Prosecco, lub inne dobre musujące wino.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2017