Jak przyrządzić bruschettę z mozzarellą na ciepło

Często najprostsze rzeczy kryją dość nieoczekiwane wartości. Idealnym tego przykładem w kuchni włoskiej jest bruschetta. Jak wszystkie najlepsze dania na świecie powstała z biedy.
Krótka historia bruschetty: włoska mozzarella i pomidory
W przeszłości była z pewnością jedną z ulubionych potraw miejscowych rolników, głównie dlatego, że dawała nowe życie czerstwym chlebom. Uprawiana w dawnej Italii pszenica, oliwki z gajów oliwnych i miejscowe wino przez wieki były nie tylko wysyłane statkami w inne rejony Cesarstwa Rzymskiego i dalej w świat, ale także podstawą wyżywienia mieszkańców tych ziem. Dlatego też pierwsze składniki bruschetty to chleb i oliwa z oliwek. Znacznie później, w XVI wieku, przepis na bruschettę został wzbogacony dzięki przywiezieniu z kontynentu amerykańskiego pomidora. Warzywo to diametralnie odmieniło europejską kuchnię. Wtedy powstała najbardziej znana bruschetta z pomidorami i bazylią. W dzisiejszych czasach możliwość korzystania z droższych i urozmaiconych składników sprawia, że kombinacje smaków i kolorów tego prostego dania są praktycznie nieograniczone.
Przygotowanie bruschetty z mozzarellą di bufala (Bruschetta Calda Con Mozzarella)
Zazwyczaj bruschetta, to grillowane kromki chleba, nacierane czosnkiem i nakładane później pozostałe produkty. Bruschetta Calda Con Mozzarella, to przepis na bruschettę, w której składniki zapiekamy razem na chlebie. Wykorzystujemy pyszną mozzarellę di bufala, która wspaniale topi się na naszej grzance, a aromatyczne oregano roztacza swój zapach nad grillem.
Czas przyrządzania: 20 min
Kaloryczność: 403 kcal
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 400 g mozzarelli di bufala,
- 4 kromki chleba do bruschetty,
- oregano,
- sałata,
- 4 pomidory,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- pieprz
Jak przygotować bruschettę na ciepło: