Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie
2017-09-13

Italian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj. Tradycyjna wersja Amato jest przygotowywana przy użyciu świeżo upieczonego chleba, wędlin, plasterków pomidora, zielonego pieprzu, marynowanych papryczek chili, czarnych oliwek i oliwy z oliwek.
Kanapka szybko rozpowszechniła się na całym północno-wschodnim wybrzeżu, a z czasem w całych Stanach Zjednoczonych. W Filadelfii znana jest jako "hoagie", w Bostonie w stanie Massachusetts jako „submarine” lub „sub” w nawiązaniu do kształtu łodzi podwodnej. W Nowym Jorku powstała jej odmiana o nazwie „hero” czasem zwana też „heros”. Natomiast w stanie New England przyjęła się nazwa „grinder” (szlifierka), która prawdopodobnie pochodzi od długiego czasu przeżuwania potrzebnego na zjedzenie kanapki.
Podstawowe zasady przyrządzania hoagie
- Bułka: powinna mieć chrupiącą skórkę i miękki środek.
 - Wędliny: mają kluczowe znaczenie. Muszą być to prawdziwe włoskie wędliny, bardzo cienko pokrojone. Mają dodawać smaku, lecz nie dominować w Twojej hoagie. Użyj trzy lub cztery rodzaje wędlin: wybierz coś z szynek dojrzewających, mortadelę, salami, a jeśli lubisz bardziej pikantne smaki - salami piccante.
 - Ser: idealny jest provolone, koniecznie pokrojony prawie tak cienko jak wędliny.
 - Sałata: musi być chrupiąca, najlepsza będzie sałata lodowa.
 - Cebula: także pokrój ją na bardzo cienkie plastry. Jeśli jest zbyt ostra po pokrojeniu zanurz ją na 10-15 minut w wodzie z lodem.
 - Pomidory: jeśli nie ma na nie sezonu, lepiej z nich zrezygnuj.
 - Majonez: niektórzy twierdzą, że dodanie go do włoskiej hoagie jest tak samo niedopuszczalne jak dodanie ketchupu do hot doga w Nowym Jorku lub pizzy we Włoszech. jeśli jednak uwielbiasz majonez, użyj go. Zasady są po to, żeby je łamać.
 - Dressing: wymieszaj oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, suszone oregano, sól, pieprz i sos gotowy!
 
Jak przyrządzić Italian hoagie w domu?
Składniki na 4 sztuki:
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 4 podłużne bułki (25-30cm)
 - 125g Prosciutto di Parma lub innej szynki dojrzewającej
 - 125g capocollo
 - 125g dowolnego salami
 - 125g sera provolone
 - 1 duży pomidor
 - 1 cebula
 - sałata lodowa
 - sól
 - pieprz
 
Sposób przygotowania:
 
Do małej miski wlej ocet winny, sól, pieprz i oregano. Mieszając powoli dodawaj oliwę, aż powstanie jednolita emulsja. Bułkę rozkrój na dwie połowy. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i zanurz w dużej miseczce zimnej wody na 10-15 minut. Następnie wyciśnij z nadmiaru wody. Pokrój wędliny i ser na bardzo cienkie plasterki i ułóż warstwami na jednej połowie bułki. Poszatkuj sałatę i pokrój na cienkie plasterki pomidora. Na drugiej połowie bułki ułóż cebulę, pomidory, a na koniec sałatę. Nasącz warzywa przygotowaną emulsją i połącz obie połówki bułki. Kanapka gotowa!
Italian hoagie zdecydowanie nie jest kanapką dietetyczną. Duża bułka z obfitą porcją wędlin i sera z dodatkiem świeżych warzyw, tworzy doskonałą kompozycję na szybki i pożywny lunch. Można ją modyfikować w nieskończoność według własnego uznania i pomysłu, a każdy składnik wniesie do niej nowy smak. Stwórz swoją własną ulubioną hoagie!
                        Pokaż więcej wpisów z
                        Wrzesień 2017
