Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie

2017-09-13
Włoska kanapka z Ameryki -  Italian hoagie

Italian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj. Tradycyjna wersja Amato jest przygotowywana przy użyciu świeżo upieczonego chleba, wędlin, plasterków pomidora, zielonego pieprzu, marynowanych papryczek chili, czarnych oliwek i oliwy z oliwek.

Kanapka szybko rozpowszechniła się na całym północno-wschodnim wybrzeżu, a z czasem w całych Stanach Zjednoczonych. W Filadelfii znana jest jako "hoagie", w Bostonie w stanie Massachusetts jako „submarine” lub „sub” w nawiązaniu do kształtu łodzi podwodnej. W Nowym Jorku powstała jej odmiana o nazwie „hero” czasem zwana też „heros”. Natomiast w stanie New England przyjęła się nazwa „grinder” (szlifierka), która prawdopodobnie pochodzi od długiego czasu przeżuwania potrzebnego na zjedzenie kanapki.

Podstawowe zasady przyrządzania hoagie

  • Bułka: powinna mieć chrupiącą skórkę i miękki środek. 
  • Wędliny: mają kluczowe znaczenie. Muszą być to prawdziwe włoskie wędliny, bardzo cienko pokrojone. Mają dodawać smaku, lecz nie dominować w Twojej hoagie. Użyj trzy lub cztery rodzaje wędlin: wybierz coś z szynek dojrzewających, mortadelę, salami, a jeśli lubisz bardziej pikantne smaki - salami piccante.
  • Ser: idealny jest provolone, koniecznie pokrojony prawie tak cienko jak wędliny.
  • Sałata: musi być chrupiąca, najlepsza będzie sałata lodowa.
  • Cebula: także pokrój ją na bardzo cienkie plastry. Jeśli jest zbyt ostra po pokrojeniu zanurz ją na 10-15 minut w wodzie z lodem.
  • Pomidory: jeśli nie ma na nie sezonu, lepiej z nich zrezygnuj.
  • Majonez: niektórzy twierdzą, że dodanie go do włoskiej hoagie jest tak samo niedopuszczalne jak dodanie ketchupu do hot doga w Nowym Jorku lub pizzy we Włoszech. jeśli jednak uwielbiasz majonez, użyj go. Zasady są po to, żeby je łamać.
  • Dressing: wymieszaj oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, suszone oregano, sól, pieprz i sos gotowy!

Jak przyrządzić Italian hoagie w domu?

Składniki na 4 sztuki:
Sposób przygotowania:

Do małej miski wlej ocet winny, sól, pieprz i oregano. Mieszając powoli dodawaj oliwę, aż powstanie jednolita emulsja. Bułkę rozkrój na dwie połowy. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i zanurz w dużej miseczce zimnej wody na 10-15 minut. Następnie wyciśnij z nadmiaru wody. Pokrój wędliny i ser na bardzo cienkie plasterki i ułóż warstwami na jednej połowie bułki. Poszatkuj sałatę i pokrój na cienkie plasterki pomidora. Na drugiej połowie bułki ułóż cebulę, pomidory, a na koniec sałatę. Nasącz warzywa przygotowaną emulsją i połącz obie połówki bułki. Kanapka gotowa!



Italian hoagie zdecydowanie nie jest kanapką dietetyczną. Duża bułka z obfitą porcją wędlin i sera z dodatkiem świeżych warzyw, tworzy doskonałą kompozycję na szybki i pożywny lunch. Można ją modyfikować w nieskończoność według własnego uznania i pomysłu, a każdy składnik wniesie do niej nowy smak. Stwórz swoją własną ulubioną hoagie!
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel