Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1

2017-05-31
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1

Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie. Zrobiło się ciepło i wreszcie rusza sezon na świeże pomidory, dlatego nasz przewodnik rozpoczynamy właśnie od przygotowania pomidorów, które można wykorzystać w wielu włoskich przepisach.

Jak przygotować pomidory do potraw włoskich?

W zależności dla ilu osób przygotowujesz posiłek, przygotuj odpowiednią ilość pomidorów. Zrób na spodzie każdego z nich spore nacięcie na krzyż, a następnie wrzuć na kilka sekund do garnka z wrzącą wodą. W następnym kroku wyjmij pomidory z garnka  i przełóż je do miski z dużą ilością zimnej wody, aby je jak najszybciej schłodzić . Po wyjęciu z miski zdejmij z nich skórkę, co po tym zabiegu będzie bardzo łatwe. Podziel pomidory na ćwiartki i usuń nasiona. Pokrój pomidory na paski o szerokości pół centymetra, a następnie w drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory możesz użyć do  przygotowania sosów, bruschetty lub do udekorowania potraw.

Jak przygotować makaron z sosem pomidorowym po włosku?

Linguine al pomodoro crudo con aglio e basilico (makaron ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i bazylią)

Twój sos pomidorowy wykonany w całości z surowych i świeżych produktów, będzie idealnym dodatkiem do makaronu w sam raz na budzącą się wiosnę i nadchodzące letnie upały. Można użyć dowolnego makaronu. Najważniejsze, aby miał szorstką powierzchnię. Sos mocno przylgnie do makaronu, co pozwoli w pełni poczuć smak tego prostego, ale pysznego dania.

Składniki na 4 osoby:
  • 320g makaronu linguine (lub inny dowolny makaron najlepiej z mąki semola)
  • 500g dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę 
  • 1 gałązka świeżej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz  
Przygotowanie:

Przygotowane uprzednio pomidory posyp odrobiną soli i odstaw na durszlak umieszczony w zlewie, aby utraciły nadmiar wody. Następnie umieść je w misce, dodaj posiekaną grubo bazylię, pieprz, lekko zgnieciony czosnek i oliwę. Całość wymieszaj, przykryj i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Tuż przed podaniem ugotuj makaron, oczywiście "al dente", odcedź i wymieszaj z  sosem (z sosu wcześniej usuń zgnieciony czosnek). To już wszystko, letnie i lekkie danie gotowe!

Jak zmodyfikować włoski sos pomidorowy, aby był jeszcze delikatniejszy?

Ricetta del sugo di pomodoro crudo (przepis na sos pomidorowy) 

Jeśli wolisz bardziej aksamitne sosy, możesz przepis lekko zmodyfikować. Po wyjęciu sosu z lodówki i usunięciu czosnku, umieść go w mikserze i zmiksuj. Od długości miksowania zależy, czy otrzymasz rustykalny sos z wyczuwalnymi cząstkami pomidora, czy aksamitnie gładki.

Do czego jeszcze można użyć krojone pomidory?

Zobacz przepis z wykorzystaniem przygotowanych według naszego przepisu pomidorów do przyrządzenia słynnej włoskiej bruschetty:
Bruschetta z mozzarellą na ciepło

Na koniec ważna rada. Surowy sos pomidorowy traktuj jako podstawę wielu dań z pomidorami. Zawsze możesz je wzbogacić o składniki, które lubisz i akurat masz w lodówce: kapary, anchois, parmigiano reggiano, pecorino, oliwki, czy zioła do smaku. Ilość pomysłów w tej materii jest nieograniczona i zależy tylko od Twojej wyobraźni. 

Czy ten artykuł brzmi smacznie? Podziel się z nim ze znajomymi na facebooku!
Pokaż więcej wpisów z Maj 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel