Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi
2017-10-08
Przy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Panzerotti (co po włosku oznacza „brzuch”) to pyszne pierogi w kształcie półksiężyca, nadziewane mozzarellą z sosem pomidorowym, przyprawione oregano i smażone w głębokim tłuszczu. Podstawowa wersja może być wzbogacona o liczne włoskie delikatesy: oliwki, anchois, salami i wiele innych, a panzerotti mogą być również pieczone w piecu, przez co będą bardziej lekkostrawne.
Przygotowanie panzerotti jest bardzo proste. Najważniejsze jest zrobienie dobrego, drożdżowego ciasta. Poniżej przepis na około 20 pierogów (danie dla ośmiu osób).
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, a do małej miseczki wlej letnią wodę. Wsyp drożdże oraz cukier i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość miseczki do mąki, w pozostałej ilości wody rozpuść sól i także dodaj do miski z mąką. Następnie wyrabiaj ciasto rękami lub w robocie planetarnym, w międzyczasie dodając oliwę z oliwek. Po wyrobieniu przenieś ciasto na deskę i kontynuuj ugniatanie, aby było gładkie i miękkie. Nadaj ciastu kształt podłużnego wałka i podziel je na 20 równych części o wadze około 80g i uformuj z nich kule. Umieść je na tacy w odstępach, pamiętając, że ciasto podwoi swoją objętość. Umieść tacę w piekarniku z zapalonym światłem lub przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym, pozbawionym przeciągów miejscu. Po około 2 godzinach ciasto urośnie.
W międzyczasie, gdy ciasto będzie jeszcze rosło przygotuj farsz do swoich panzerotti. Do miski wlej sos pomidorowy, dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, a następnie dopraw do smaku solą i oregano. Następnie, gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Na środku ciasta umieść farsz (około 30 g) i zamknij pierogi tworząc półksiężyce. Dobrze ugnieć brzegi palcami, a następnie zawiń je do wewnątrz i powtórnie ugnieć, tak aby pieróg był szczelny i utrzymał farsz w środku.
Teraz musisz decydować, czy chcesz usmażyć panzerotti w głębokim tłuszczu czy upiec w piecu. W pierwszym przypadku rozgrzej w garnku olej słonecznikowy do temperatury około 170°C, zanurz panzerotti i smaż je przez kilka minut po obu stronach na złoty kolor, po czym wyłóż na papierowy ręcznik. W drugim przypadku rozgrzej piekarnik do 190°C, wstaw panzerotti do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Zachęcamy do własnoręcznego zrobienia tych pysznych pierogów. Są one wspaniałym pomysłem na urozmaicenie domowego, włoskiego menu. A jeśli będziesz na południu Włoch, zajrzyj do miejscowej piekarni lub pizzerii i spróbuj tego lokalnego przysmaku w oryginale. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- Ciepła woda 570ml
- Mąka typu "00" 1000g
- Suche drożdże Lievito di birra 12g
- Oliwa z oliwek
- Sól gruboziarnista 20g
- Cukier 10g
- Mozzarella 500g
- Sos pomidorowy 200g
- Oregano
- Sól
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, a do małej miseczki wlej letnią wodę. Wsyp drożdże oraz cukier i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość miseczki do mąki, w pozostałej ilości wody rozpuść sól i także dodaj do miski z mąką. Następnie wyrabiaj ciasto rękami lub w robocie planetarnym, w międzyczasie dodając oliwę z oliwek. Po wyrobieniu przenieś ciasto na deskę i kontynuuj ugniatanie, aby było gładkie i miękkie. Nadaj ciastu kształt podłużnego wałka i podziel je na 20 równych części o wadze około 80g i uformuj z nich kule. Umieść je na tacy w odstępach, pamiętając, że ciasto podwoi swoją objętość. Umieść tacę w piekarniku z zapalonym światłem lub przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym, pozbawionym przeciągów miejscu. Po około 2 godzinach ciasto urośnie.
W międzyczasie, gdy ciasto będzie jeszcze rosło przygotuj farsz do swoich panzerotti. Do miski wlej sos pomidorowy, dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, a następnie dopraw do smaku solą i oregano. Następnie, gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Na środku ciasta umieść farsz (około 30 g) i zamknij pierogi tworząc półksiężyce. Dobrze ugnieć brzegi palcami, a następnie zawiń je do wewnątrz i powtórnie ugnieć, tak aby pieróg był szczelny i utrzymał farsz w środku.
Teraz musisz decydować, czy chcesz usmażyć panzerotti w głębokim tłuszczu czy upiec w piecu. W pierwszym przypadku rozgrzej w garnku olej słonecznikowy do temperatury około 170°C, zanurz panzerotti i smaż je przez kilka minut po obu stronach na złoty kolor, po czym wyłóż na papierowy ręcznik. W drugim przypadku rozgrzej piekarnik do 190°C, wstaw panzerotti do piekarnika i piecz przez 15 minut.
Zachęcamy do własnoręcznego zrobienia tych pysznych pierogów. Są one wspaniałym pomysłem na urozmaicenie domowego, włoskiego menu. A jeśli będziesz na południu Włoch, zajrzyj do miejscowej piekarni lub pizzerii i spróbuj tego lokalnego przysmaku w oryginale. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2017