Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

2017-11-30
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

To popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu. Istnieje wiele odmian cukinii, różniących się się kształtem i kolorem.

We włoskiej kuchni używane są głównie dwa rodzaje tego warzywa:
  • Cukinia jasna - używana głównie w południowych Włoszech i zwykle zbierana z kwiatem. Zazwyczaj ma wydłużony kształt, występują też w kształcie kuli. 
  • Cukinia ciemna - to jedna z najpopularniejszych cukinii w północnych Włoszech, ma wydłużony i cienki kształt i jest zbierana bez kwiatów.
Cukinia z pewnością jest świeża, gdy ma błyszczącą skórkę. Jeśli cukinia sprzedawana jest z kwiatem, to też jest to gwarancją jej świeżości.

Jak przygotować cukinię?

Czyszczenie cukinii to bardzo prosta i szybka operacja. Najpierw usuń kwiat jeśli go posiada (kwiat możesz oczywiście wykorzystać w swojej kuchni do wielu przepisów). Opłucz cukinię pod bieżącą wodą, a następnie odetnij końcówki. Umycie cukinii po odcięciu końcówek spowoduje, że nasiąknie wodą co pogorszy jej smak. Na koniec wytrzyj ją suchą ściereczką i pokrój tak jak nakazuje przepis.

Sposoby krojenia cukinii

Cukinię można pokroić na wiele różnych sposobów. Poniżej przedstawiamy Ci podstawowe i najczęściej używane techniki jej krojenia.

w plasterki  (a rondelle)  

Słowo rondelle można przetłumaczyć z włoskiego na podkładki. Jest to najpopularniejszy sposób przygotowania cukinii. Połóż cukinię na desce do krojenia. Przytrzymaj ją lewą dłonią składając palce do wewnątrz, następnie oprzyj nóż na kostkach palców i przesuwając rękę krój cukinię na równe plasterki grubości około 1 cm.

pałeczki  (bastoncini)

Bastoni to po włosku po prostu kije. Pokrój w poprzek cukinię w zależności od jej długości na dwie lub trzy równe części.  Pokrój każdą część na trzy lub cztery plastry i na koniec pokrój na równe pałeczki (o przekroju kwadratu). 

w łódeczki (barchetta) 

Barchetta to nic innego jak mała łódka, a ten sposób krojenia służy do przygotowania cukinii faszerowanych. Przekrój cukinię wzdłuż na pół, a następnie z każdej części wykrój część miąższu. Najlepiej zrobić to specjalnym służącym do tego celu przyrządem. Możesz to zrobić też zwykłą łyżeczką, uważaj jednak, aby nie uszkodzić pozostałego miąższu i skórki. 

cienkie paski (julienne)

Wreszcie julienne. Tak pokrojona cukinia przypomina spaghetti. Można ją pokroić specjalną obieraczką do julienne. Z wyglądu przypomina ona zwykłą obieraczkę do warzyw, lecz wyposażona jest w dodatkowe ostrza. Można to też zrobić ostrym nożem lub za pomocą tarki z dużymi otworami. Tak pokrojona cukinia wydaje dużo wody, więc przed przygotowaniem swojego dania umieść pokrojoną cukinię na pół godziny na durszlaku.

Nasz przepis na cukinię

Oczywiście można ją przygotować na wiele sposobów. To może być samodzielne danie, dodatek do mięs lub ryb, składnik risotto i makaronów, może też być nadziewana. My przedstawiamy przepis na danie, w którym cukinia występuje w głównej roli.

Cukinia w białym winie (zucchine al vino bianco)

Cukinie w białym winie to niskokaloryczne danie, zaledwie 120 kcal na porcję. Ten przepis może być smaczną alternatywą dla gotowanej cukinii.

Składniki:
Przygotowanie:

Cukinię umyj i  pokrój w plasterki  (a rondelle).  Do garnka wlej wino, ocet winny oraz wodę i dorzuć obrany ząbek czosnek. Całość zagotuj, a następnie wrzuć pokrojoną cukinię i gotuj 10 minut. Wyjmij cukinię z garnka i przełóż do miski. Pozostały w rondelku sos gotuj, aż się zredukuje mniej więcej o połowę, dodaj sól, pieprz oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Polej nim cukinię i marynuj kilka godzin przed podaniem.

Nasza propozycja to tylko przykład zastosowania cukinii w kuchni. Wiedząc jak ją  przygotować i pokroić, samemu możesz tworzyć różne warianty dań z cukinią w roli głównej. Zatem do dzieła!
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel