8 zasad gotowania idealnego makaronu
Wszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych. Na pewno część tych zasad znasz i stosujesz w swojej kuchni, ale czy znasz je wszystkie? Zostań mistrzem w tej dziedzinie, przeczytaj nasz poradnik!
Poniżej kilka reguł, które zebraliśmy w mini poradnik.
- Zawsze używaj dużego garnka, w którym makaron będzie miał dużo przestrzeni i będzie gotował się równomiernie. Do długich makaronów takich jak spaghetti najlepsze są specjale cylindryczne garnki. Jeśli gotujesz długi makaron w zwykłym garnku, zanurz go do połowy i po kilku sekundach, kiedy zanurzona część zmięknie delikatnie popchnij resztę do wody drewnianą łyżką.
- Chociaż często uważa się, że gotowanie makaronu w małej ilości wody skraca czas przygotowania dania, to jednak użycie większej ilości wody do gotowania poprawia jego smak. Wystarczająca ilość wody to zazwyczaj co najmniej 1 litr wody na 100 g makaronu.
- Woda powinna być solona jeszcze przed dodaniem do niej makaronu. Doskonałą proporcją jest 7-10 gramów soli na 100 g makaronu.
- Nie dodawaj oliwy do wody z makaronem. Wyjątkiem są świeże makarony jajeczne, w ich przypadku można odstąpić od tej reguły, gdyż w większym stopniu narażone są na sklejanie się. Mówiąc wprost: niczym nie uratujesz makaronu niskiej jakości, taki zawsze będzie się sklejał i zepsuje Twoje danie.
- Instrukcja czasu gotowania podana na opakowaniu jest oczywiście ważna, ale należy próbować makaron w czasie gotowania, aby nie był zbyt twardy lub rozgotowany. Należy uwzględnić też to, czy makaron po odcedzeniu będzie gotowany z sosem na patelni, czy dodany do sosu w misce. Ten pierwszy w chwili odcedzenia powinien być trochę twardszy, gdyż zmięknie jeszcze na patelni.
- Świeże makarony gotują się szybciej niż suszone. Niektóre rodzaje makaronów, jak ravioli lub gnocchi są ugotowane, gdy wypłyną na powierzchnię. Nie znaczy to, że nie należy ich próbować, ponieważ wiele zależy od mąki, która może spowodować, że "wypłyną" znacznie wcześniej nieugotowane. Trzeba przy tym pamiętać, że makaron ma być „al dente”, a nie surowy.
- Makaron nigdy nie powinien być po odsączeniu płukany wodą, gdyż straci swój smak i zostanie wypłukana skrobia. Skrobia jest niezbędna do połączenia się makaronu z sosem. Dotyczy to także makaronu na sałatkę. Dodaj raczej oliwy z oliwek, dobrze wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.
- Za każdym razem, gdy makaron jest odcedzany, należy pozostawić co najmniej jedną szklankę wody, w której gotował się makaron na wypadek, gdy pasta sporządzona na jego bazie będzie zbyt sucha. Wtedy wystarczy dodać odrobinę wody do takiego makaronu, żeby ulepszyć jego konsystencję.
Makaron ugotowany? Najwyższy czas, aby dodać do niego sos, dobrze wymieszać, usiąść przy stole i zajadać! Pamiętaj według Włochów prawdziwa pasta to dobry makaron, właściwie ugotowany, a dodatki mają tylko dopełnić smak dania. Z tego też powodu we włoskiej kuchni istnieje wiele przepisów na bardzo „postne” makarony, ale ich smaki znane są na całym świecie. Dla przykładu parę słynnych włoskich past z minimalną ilością składników: spaghetti z sosem pomidorowym (spaghetti al pomodoro), spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką (spaghetti aglio, olio e peperoncino), spaghetti z filecikami anchois i tartą bułką (spaghetti con le acciughe e il pangrattato) i wiele innych pysznych makaronów. Pamiętaj - prawdziwy włoski kucharz nie spuszcza z oczu makaronu w czasie jego gotowania i często go próbuje, aby odcedzić makaron w najlepszym momencie. Smacznego!