Pesto to najbardziej popularny, a jednocześnie bardzo prosty włoski sos. Idealny do makaronu, szybki w wykonaniu i zazwyczaj nie wymagający gotowania czy smażenia składników. Jeśli nie lubisz kuchennej krzątaniny, to pesto jest idealne dla Ciebie!
Porchetta, czyli włoska pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami uznawana jest za jedno z najlepszych dań na świecie. Obecnie, żaden włoski jarmark i festyn nie może odbyć się bez ciepłych bułek przełożonych cienko pokrojoną porchettą z dodatkami.
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej znanych win na świecie. Ale czemu właściwie zawdzięcza swoją sławę? Dowiedz się już teraz!
Dziś mamy dla Ciebie jeden z naszych ulubionych przepisów na tramezzini z tuńczykiem. Przygotuj je razem z nami!
Pomidor to niekwestionowany król i najczęstszy składnik diety śródziemnomorskiej, od lat jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów włoskiej kuchni. Oto krótki przewodnik po znanych i mniej znanych odmianach pomidorów we Włoszech.
Ten prosty i szybki przepis na włoskie, aromatyczne i chrupiące klopsiki z tuńczyka i ricotty sprawi, że już nigdy nie będziesz mieć problemu z brakiem pomysłu na imprezową przekąskę.
Dowiedz się: Jak duży kapitał trzeba mieć, aby zacząć inwestować w wino? Jak zarabiać na winie i kiedy spodziewać się zwrotu z inwestycji? Jak nie dać się oszukać?
Włoska Porchetta, czyli mięso wieprzowe nadziewane lokalnymi ziołami. Wybierz się z nami w kulinarną podróż i dowiedz się dlaczego Porchetta to delikates, którego grzech sobie odmówić…
Zobacz nasz video przepis na pastę, którą przygotujesz w mniej niż 15 minut. Obiecujemy, że nie będzie to przeciętne danie! Choć przygotowanie jest proste, smak zachwyca i sprawi, że chętnie do niego wrócisz.
Cinta Senese to rasa świń, które hodowane są wyłącznie na terenie Toskanii. To właśnie tam można zanurzyć się w pradawnym smaku mięs i kiełbas z Cinta Senese, starożytnej rasy świń, która jeszcze kilka lat temu była zagrożona wyginięciem.