Przepis na bułki z porchettą i sosem pietruszkowym
Porchetta, czyli włoska pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami uznawana jest za jedno z najlepszych dań na świecie. Obecnie, żaden włoski jarmark i festyn nie może odbyć się bez ciepłych bułek przełożonych cienko pokrojoną porchettą z dodatkami. Zawsze z sentymentem wspominamy przechadzanie się po ciepłych uliczkach Italii z kanapką w ręce. Co więcej, nigdy nie kończy się tylko na jednej… porchetta jest zbyt pyszna!
Dlatego postanowiliśmy zabrać ten znakomity włoski przepis do domu i sami przyrządzić chrupiące bułki z pieczenią. Ty też możesz spróbować tego przysmaku, przygotowanie go zajmie Ci tylko kilka minut, ale miłość do smaku pozostanie na zawsze!
Video przepis na bułki z porchettą i sosem pietruszkowym
Składniki na dwie kanapki:
- 2 bułki (np. kajzerki)
- 6 plastrów porchetty
- 4 gałązki natki pietruszki
- 6 kaparów
- 2 filety anchois
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 15g bułki tartej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu zblenduj natkę pietruszki, kapary, anchois, oliwę i bułkę tartą. Przygotowany sos dopraw szczyptą świeżo mielonego pieprzu i soli. Przekrój bułki i podpiecz je na patelni grillowej lub w piekarniku, tak aby były złociste i chrupiące. Posmaruj je wcześniej przygotowanym sosem, ułóż porchettę i złóż kanapkę. Smacznego!