Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Krok po kroku - jak przygotować idealną deskę serów?

2022-10-03
Krok po kroku - jak przygotować idealną deskę serów?

Deska serów jest bardzo ważnym elementem każdego włoskiego przyjęcia. Może być podawana jako aperitif na początek kolacji lub na zakończenie posiłku. Co zrobić, aby te pozornie proste danie zrobiło wrażenie na Twoich gościach? Przede wszystkim, zadbaj o prawidłowy dobór serów i ich poprawne ułożenie. Jeżeli jesteś zagorzałym miłośnikiem serów nie łącz ich z wędlinami, aby nie przysłoniły ich wspaniałego smaku.

Sery warto starannie pokroić, aby zachowały swój wygląd, konsystencję, a co za tym idzie smak. Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem włoskich serów wyjmij je z lodówki co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Na czym serwować włoskie sery?

Zazwyczaj sery i dodatki takie jak owoce podaje się na drewnianej, okrągłej lub prostokątnej desce. Jednak nazwa dania "deska serów" wcale nie zobowiązuje Cię do podawania ich na drewnianej desce. Równie dobrze możesz podać je na ceramicznej lub kamiennej tacy, porcelanowym talerzu lub rustykalnej, metalowej paterze. Tutaj ważniejsze od podłoża są same składniki. Pamiętaj o przyozdobieniu serów ulubionymi warzywami, konfiturami, orzechami, oliwkami czy suszonymi pomidorami.

Deska serów - jak prawidłowo pokroić sery?

Deska serów - jak prawidłowo pokroić sery?

Czy wiesz, że każdy ser potrzebuje innego sposobu krojenia? To właśnie dzięki temu zachowa swój smak, a odpowiedni kształt podkreśli jego obecność na desce. Na przykład sery miękkie typu Fontina są krojone na trójkątne kawałki, sery owczekozie najlepiej pokroić w plastry i wreszcie sery takie jak Parmigiano Reggiano możesz pokroić w płatki. Pamiętaj też, aby przed położeniem na desce usunąć skórkę z tych serów, w których jest ona niejadalna.

Do serów miękkich użyj małego, wąskiego noża, najlepiej z dziurkami. Do parmezanu i podobnych mu serów zastosuj specjalny nóż w kształcie łezki. Natomiast sery twardepółtwarde potrzebują noża z rękojeścią uniesioną ku górze.

Warto też użyć noży, które mają praktyczny widelec na ostrzu (dwa zęby), które wspomogą podawanie plasterków sera.

Deska serów - wybór rodzajów i ilości serów

Jeśli chcesz przygotować wyśmienitą deskę serów możesz dobierać je kierując się regionem ich pochodzenia, co dla Włochów jest bardzo ważnym aspektem. Kolejnym kluczem jaki możesz zastosować to różnorodność - wybierz sery z różnych regionów, o różnej konsystencji i czasie dojrzewania.

Warto, aby na desce było co najmniej 5 rodzajów sera. Możesz zacząć od sera świeżego, o wyczuwalnym smaku mleka. Taki ser przygotuje Twoich gości na sery o bardziej wyrafinowanym, pikantnym smaku i dłuższym okresie starzenia. Doskonałym zakończeniem degustacji włoskich serów jest rozsmakowanie się w 26 miesięcznym (lub więcej) Parmigiano Reggiano lub aromatycznych serach pleśniowych, takich jak Gorgonzola Piccante.

Jaką ilość serów podać na 1 osobę? Jeśli deskę serów podajesz jako aperitif z kieliszkiem wina, na jednego gościa podaj około 200 - 250g sera. W przypadku podania serów na koniec obfitego posiłku wystarczy około 100g sera na osobę.

Jak ułożyć sery na desce?

Naszym ulubionym sposobem jest układanie serów zgodnie ze zmianą ich konsystencji, smaku czy czasu starzenia. Zacznij od serów najbardziej miękkich i delikatnych w smaku. Następnie, zgodnie z ruchem wskazówek zegara przejdź stopniowo do bardziej wyrazistych serów półtwardych, kończąc na długodojrzewających, mocno aromatycznych.

Jeśli jesteś wielkim miłośnikiem serów i chcesz, aby Twoi goście dowiedzieli się o nich więcej proponujemy przy każdym serze umieścić małą tabliczkę z jego nazwą. Wtedy spotkanie towarzyskie wzbogaci się o wątek edukacyjny.

Jakie dodatki podawać do serów?

Jakie dodatki dodawać do serów?

Tworząc przepyszną deskę serów pamiętaj, że równie ważne są dodatki. Oto kilka propozycji, które zawsze znajdują się na naszym włoskim stole.

  • Pieczywo - jest to jeden z najważniejszych dodatków do deski serów. Pamiętaj, aby chleb lub bułki podawać pokrojone na małe kawałki lub cienkie kromki. Znakomitym wyborem jest ciabatta lub bagietka. Obok pieczywa postaw butelkę dobrej jakości oliwy z oliwek Extra Vergine.

  • Owoce i warzywa - są bezkonkurencyjnym dodatkiem do deski serów. Doskonale równoważą smak i dodają słodyczy. Miękkie i młode sery idealnie będą komponować się z pomidorkami koktajlowymi, winogronem, figami i gruszkami. Bardziej dojrzałe uwielbiają towarzystwo orzechów. Możesz wybrać orzechy włoskie, migdały, a nawet pistacje.

  • Konfitury - sery podane ze słodkimi konfiturami i dżemami tworzą rewelacyjne połączenie. Przepysznym wyborem będzie konfitura figowa, pomarańczowa, cytrynowa i gruszkowa oraz z owoców leśnych. Możesz spróbować także włoskiej mostardy - czyli połączenia owoców i gorczycy, które perfekcyjnie podkreśla smak włoskich serów.

  • Miód - jest jednym z najlepszych i najpopularniejszych dodatków. Do serów dojrzałych i twardych możesz podać miód kasztanowy, do półtwardych miód z dodatkiem cytryny, zaś do serów miękkich doskonale sprawdzi się miód akacjowy. Jeśli chcesz podkreślić elegancki smak serów podaj je z miodem z dodatkiem trufli.

  • Ocet balsamiczny z Modeny - jest jednym z najszlachetniejszych dodatków do serów. Perfekcyjnie podkreśli smak serów długodojrzewających.

Jakie wino do deski serów?

Wybranym przez Ciebie serom powinny towarzyszyć wysokiej klasy wina, oczywiście odpowiednio dobrane. Rodzi się pytanie, czym kierować się przy doborze wina do deski serów?

Ogólnie rzecz biorąc, im starszy ser tym bardziej dojrzałe wino. Osobno należy wziąć pod uwagę sery pikantne, pleśniowe. Możesz kierować się poniższymi zasadami:

  • sery miękkie, o delikatnym smaku (Mozzarella di Bufala lub Camembert di Bufala) - świeże wina białe, np. Pinot Grigio lub Chardonnay

  • sery półtwarde, o lekko intensywnym smaku (np. Fontina) - lekkie wina czerwone, np. Merlot, Cabernet

  • sery twarde, długodojrzewające, mocno aromatyczne (np. Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano) - mocne czerwone wino, o dużej zawartości alkoholu, np. Nobile di Montepulciano

  • sery pikantne, o ostrym aromacie (np. Gorgonzola Piccante) - mocne wino czerwone (np. Chianti Classico Riserva lub Barolo) lub słodkie i mocne wina, takie jak passito, które doskonale równoważą pikantność serów

Przykładowa deska włoskich serów

Na koniec nasz pomysł na piękną, smaczną i oryginalną deskę serów, która zachwyci miłośników kuchni włoskiej.

Sery:

  • 2 miękkie sery (na przykład: Gorgonzola Piccante, Taleggio) pokrojone w trójkątne kawałki
  • 2 sery półtwarde (na przykład: Fontina, Asiago) w plastrach
  • 1 ser twardy (na przykład: Parmigiano Reggiano) pokrojony w płatki

Dodatki:

  • winogron
  • miód
  • orzechy włoskie
  • dżem figowy
  • pomidorki koktajlowe

Wino:

Podaliśmy Ci parę wskazówek jak właściwie skomponować deskę serów. Możesz jednak wprowadzić pewne urozmaicenie i podać odrobinę salami lub innej wędliny. Połączenie wędlin z kremowym i miękkim serem to niezapomniane doznanie smakowe. Ponadto różnorodność podanych składników sprawia, że ​​goście mogą tworzyć swoje własne kombinacje według swojego gustu. Pamiętaj, że wędliny powinny być tylko dodatkiem do serów i nie mogą przyćmić ich swoim mocnym aromatem. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

pixel