Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę Chili

2019-09-16
Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę Chili

Papryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów. Ale nie tylko! Są bohaterami wielu przetworów, a nawet deserów.

Papryka chili. Co tak naprawdę o niej wiesz?

Papryczka chili (zwana inaczej pieprzowcem, po łacinie capsicium) jest owocem roślin należących do rodziny psiankowatych. Występuje praktycznie na całym świecie, w nieskończonej ilości odmian, w różnych rozmiarach i kształtach. Także gama kolorów przyprawia o zawrót głowy - papryczki bywają czerwone, zielone, żółte lub brązowe, często także wielokolorowe.

Papryczki chili różnią się w smaku - od lekko pikantnych do bardzo ostrych. Ostry smak papryczek chili skoncentrowany jest w wewnętrznych białych nasionach, w których występuje maksymalne stężenie kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za pikantność papryki. Jeśli papryczka wyda Ci się zbyt ostra usuń dokładnie nasiona z jej wnętrza.

Suszone i marynowane papryczki występują w całości, posiekane lub w proszku. Bez trudu możesz kupić w większości sklepów i zacząć używać w swojej kuchni. Warto, są bardzo zdrowe!

Właściwości odżywcze papryczki chili

Chociaż odmiany papryczki chili różnią się właściwościami odżywczymi, wszystkie bogate są w cenne składniki i unikalne substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym. Ich spożycie ma też działanie termogeniczne (przyspieszające spalanie tłuszczu), dlatego są zalecane w dietach odchudzających.

Papryczki chili to przede wszystkim duża dawka witaminy C (około 300 mg na 100 gramów świeżego produktu). Zawierają także karotenoidy (które następnie przekształcane są w witaminę A) i niacynę (zwaną też witaminą PP, ze względu na jej działanie przeciwalergiczne). Ostre papryczki zawierają również sole mineralne, zwłaszcza potas. Chili działa także jako naturalny środek przeciwbakteryjny, jako środek wzmacniający układ sercowo-naczyniowy, a nawet jako łagodny afrodyzjak (dzięki lecytynie zawartej w nasionach i jej działaniu na tętnice).

Nie za ostro z ostrością!

Po krojeniu ostrej papryczki dokładnie umyj ręce, uważaj też, żeby nie podrażnić nimi oczu, bo długo będą Cię piekły. W czasie krojenia papryczek chili najlepiej stosować rękawiczki ochronne. Jeśli przesadziłeś z dawką ostrości, zjedz odrobinę bułki tartej, która wchłonie ostrość papryczek i ochroni błonę śluzową żołądka. Ryż, krakersy i paluszki chlebowe również spełnią podobną rolę. Krótko mówiąc, zastosuj proste produkty spożywcze, które zadziałają jak tampony. A co z pieczeniem w ustach? Najbardziej skutecznym lekarstwem jest wypicie szklanki mleka.

Odmiany chili i ostrej papryki

Odmian papryczek chili jest naprawdę dużo, ale najczęściej uprawiana jest Capsicum annuum znana jako papryka roczna, pieprzowiec ostry lub pieprz chilijski. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale rozpowszechniła się na całym świecie. Inne odmiany to Capsicum baccatum zwana papryką jagodową i Capsicum chinense zwana potocznie habanero. Ta uznawana jest za najbardziej pikantną paprykę na świecie. Mniej popularne odmiany to Capsicum frutescens (pieprzowiec owocowy) i pochodząca z Boliwii i Peru Capsicum pubescens (locoto).

We Włoszech wszystkie ostre papryczki określane są terminem "peperoncino". Najbardziej znana jest papryka kalabryjska, która obejmuje serię odmian pochodzących z tego regionu.

Suszone papryczki chili - zrób to sam!

Suszone papryczki to doskonała przyprawa wielu dań. Możesz wysuszyć je samemu, poniżej przedstawiamy trzy proste sposoby.
  • Papryczki najlepiej wysuszyć w sposób naturalny na słońcu. Podziel papryczki na pół, usuń ogonki, ułóż na metalowej siatce i wystaw ją na działanie promieni słonecznych. Pamiętaj, aby w pobliżu nie było żadnego źródła wilgoci i żeby przenieść je do domu późnym popołudniem, przed opadająca rosą.
  • Inna metoda suszenia na słońcu: przymocuj ogonki całych papryczek do sznurka i zawieś lekko zwisający sznurek na balkonie lub w oknie.
  • W naszym niezbyt słonecznym klimacie możesz suszyć je w piekarniku (w temperaturze 70°C przekrojone na pół, wewnętrzna stroną do dołu) lub w elektrycznej suszarce, na przykład do grzybów.
Suszone papryczki chili możesz przechować przez długi czas. Przełóż je do hermetycznych zamkniętych szklanych pojemników umieszczonych w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Jak przechowywać i konserwować świeże chili?

Świeże papryczki chili możesz trzymać w lodówce, ale maksymalnie przez jeden tydzień. Aby zachowały świeżość na dłużej, zakonserwuj je w oleju, marynacie lub w solance. Papryki w oleju doskonale smakują nadziewane tuńczykiem i kaparami. Możesz też uczynić je głównym składnikiem apetycznego dżemu lub pikantnej oliwy do przyprawiania pieczeni, sałatek, makaronów i pizzy.

Kiedy chili smakuje najlepiej?

Chili możesz dodać do prawie każdego dania. W niektórych tradycyjnych przepisach kuchni włoskiej użycie tych ostrych papryczek jest obowiązkowe.
To podstawowy składnik spaghetti z czosnkiem, olejem i chili (możesz spróbować również w wersji risotto), makaronu penne all'arrabbiata i spaghetti alla puttanesca. We Włoszech świeże i suszone chili to podstawa sosu pomidorowego, sosów mięsnych i niektórych zup.
Możesz je użyć do przyprawienia bruschetty i friselle (małe ciasteczka z regionu Apulia) lub uczynić głównym składnikiem dania (pieczone papryczki faszerowane serem pecorino).

Żeby było jeszcze ciekawiej, chili wspaniale współgra ze słodkimi smakami. Koniecznie spróbuj pikantnej czekolady z ostrą papryczką i odrobiną rumu, lub ciasta czekoladowego z chili i grappą. Przekonasz się jak są pysznie!

Jak widzisz warto korzystać z dobrodziejstw papryczek chili jak najczęściej. Nie tylko poprawisz smak serwowanych potraw i sosów, ale dostarczysz organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Te aromatyczne warzywo jest także smacznym afrodyzjakiem, który pobudza metabolizm i obudzi w Tobie dobry nastrój.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel