Przepis na włoskie placuszki inspirowane dorayaki
2019-11-25
Już niedługo przyjmujesz gości, ale nie możesz znaleźć pomysłu na oryginalną i niespotykaną przekąskę, którą ich poczęstujesz? Świetnie trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na inspirowane japońskimi dorayaki (małe, słodkie naleśniki przekładane nadzieniem) włoskie placuszki.
Możesz podawać je jako kanapki wypełnione ulubionym nadzieniem, a także jako doskonałe pieczywo do deski serów i wędlin. Przygotuj je razem z nami.
Przepis na szybką, słoną przekąskę - placuszki po włosku
Czas wykonania: 30 min
Porcji: około 10
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g mąki typu 00
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 saszetka Paneangeli Pizzaiolo
- 400 ml wody gazowanej
składniki na przykładowe nadzienie:
- serek śmietankowy
- czerwona papryka
- ulubiona włoska wędlina
- szpinak
- zielone oliwki bez pestki
Przygotowanie:
Rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z solą i oliwą z oliwek, a następnie dodaj do ubitych na sztywną pianę białek. Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną, a na koniec środek spulchniający Pizzaiolo. Wymieszaj całość delikatnie, a następnie ciągle mieszając dolewaj w małych dawkach wodę gazowaną.
Na mocno rozgrzanej patelni smaż placki o średnicy 5-6 cm do złoto-brązowego koloru z obu stron.
Tak przygotowane włoskie placuszki inspirowane dorayaki wypełnij swoimi ulubionymi składnikami lub podaj z tymi sugerowanymi powyżej. Gwarantujemy, że ta oryginalna przekąska z pewnością zasmakuje wszystkim. Podziel się z nami swoim pomysłem na nadzienie, z chęcią je wypróbujemy! Smacznego.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2019