Włoski deser z papryczką chili w tle
2019-09-27
Ciepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory. Ten uwalniający endorfiny smakołyk na pewno poprawi Twoje samopoczucie, szczególnie w te dni, w których wydaje się, że deszcz nigdy nie przestanie padać. Nie ma też lepszej recepty na stworzenie szczególnej atmosfery podczas wieczoru tylko we dwoje.
Oto prosty, wywodzący się ze starej włoskiej tradycji przepis na deser czekoladowy z dodatkiem rumu i mielonej papryczki chili.
Cioccolato al rum e peperoncino
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
- szklanka mleka
- pół łyżki delikatnej mąki (np. ziemniaczanej)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 25 g kakao w proszku
- 2 kostki czekolady fondente
- pół szklanki rumu
- szczypta chili w proszku
Opcjonalnie do dekoracji:
- skórka pomarańczy
- bita śmietana
- papryczki chili
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie kakao, mąkę i cukier. Podgrzej w rondelku mleko na małym ogniu i powoli dodawaj wymieszane uprzednio składniki. Następnie dodaj do rondelka rum i papryczkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj czekoladę fondente. W momencie, kiedy zawartość rondelka zacznie pozostawać na łyżce poznasz, że deser jest już gotowy.
Deser podawaj na ciepło udekorowany bitą śmietaną, skórką pomarańczy i papryczką chili.
Ciekawostka: aby uzyskać wspaniały kontrast kolorystyczny, zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć jej białej wersji. Przed podaniem deseru posmaruj krawędź szklanki, w której go podasz, sproszkowaną papryczką chili.
Tym nietypowym przepisem chcemy zachęcić Cię do przełamania stereotypów dotyczących doboru składników w potrawach. Mieszanie słonych smaków ze słodkimi, ostrych z łagodnymi to wspaniała przygoda, która rozbudzi Twoją kulinarną kreatywność. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2019