Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.
Chcemy namówić Cię do zakochania się w jednym z najbardziej cenionych czerwonych win, nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Jego cechy są rzeczywiście wyjątkowe, zawsze rozpoznawalne, a stosowanie różnych mieszanek winogron nadają mu urozmaicony smak i aromat...
Jak wiesz wino w kieliszku doskonale komponuje się z serwowanymi potrawami na talerzach, jednak samo w sobie również może być bohaterem wielu kulinarnych przepisów. Praktycznie wszystkie wina bez względu na kolor i smak można wykorzystać do wzbogacenia potraw i podkreślenia ich smaku.
Dla Toskańczyków najważniejszy jest bożonarodzeniowy obiad i radość płynąca ze wspólnego rodzinnego biesiadowania. Przyjrzyjmy się zatem tradycyjnym daniom z Toskanii i poczujmy atmosferę świątecznego obiadu.
Jeśli znajdziesz otwartą butelkę wina porzuconą w labiryncie lodówki nie wyrzucaj jej! Doradzimy Ci jak kreatywnie ją wykorzystać.
W dużej mierze to ser zadecyduje czy danie lub przekąska będą średnie, czy doskonałe. I tutaj właśnie niezbędny jest jeden z serów Formaggio a pasta filata - sprawdź, który wybrać!
Deska serów jest bardzo ważnym elementem każdego włoskiego przyjęcia. Może być podawana jako aperitif na początek kolacji lub na zakończenie posiłku. Co zrobić, aby te pozornie proste danie zrobiło wrażenie na Twoich gościach?
Czy wiesz czym różni się oryginalny ocet balsamiczny od glazury balsamicznej i dlaczego cena tych dwóch produktów znacznie się różni? Przekonaj się, że krem balsamiczny, choć często przydatny w kuchni, nie powinien być traktowany jak zamiennik Aceto Balsamico di Modena.
Czy wiesz, że… wina z bąbelkami w regionie Franciacorta prawdopodobnie były produkowane i sprzedawane już w 1200 roku? Poznaj współczesne wino Franciacorta, modne w klubach i wine shopach na całym świecie!
Kiedy myślimy o Toskanii i pochodzących z niej winach, pierwsze skojarzenie to wino Chianti. Nic dziwnego, bo termin Chianti jest jednym z najbardziej znanych włoskich słów na świecie. Jest jeszcze jedno, nawet ważniejsze określenie, które nierozerwalnie związane jest z regionem - Chianti Classico.