Śmiałe zasady dobierania wina do posiłku

2017-02-06
Śmiałe zasady dobierania wina do posiłku

Lubisz smakować dobre wino do obiadu, ale nie do końca wiesz, jaki rodzaj powinieneś dobrać do danego posiłku? Dziś kilka przydatnych wskazówek, które powinny być pomocne przy wybieraniu lub zamawianiu wina do posiłku. Prawidłowo, a jednocześnie śmiało dobrane wino podkreśli intensywność smaku wybranych dań i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych. Jednak czy jesteś na tyle odważny, aby spróbować czegoś nowego, tworząc prawdziwie ekscytujące kombinacje smaków?

Zerwij ze sztampą - jakie wino podawać do potraw? 

Tradycja zawsze nakazywała pić czerwone wino do czerwonych mięs, a białe do kurczaka oraz ryb i owoców morza. W dzisiejszych czasach wydaje się to jednak trochę staroświeckie. Oczywiście, trudno jest zrezygnować z wyrazistego Chianti jedząc soczystego, krwistego steka. Jednak, gdy na talerzach pojawią się zróżnicowane smaki, warto pomyśleć o dobraniu wina, które będzie pasować do całego posiłku. Na przykład do zupy rybnej lub ryb w sosie na bazie białego wina podanie białego wina może nie być dobrym pomysłem. Wina różowe, a nawet czerwony, lekko owocowe w smaku Rosso Toscana, będą się o wiele lepszym wyborem.

Gdy podejmujesz decyzję jakie wino zamówić, przydatna jest wskazówka, aby myśleć o bogactwie i intensywności dania, które za chwilę zamówisz. Powoli pieczona jagnięcina z oliwkami, anchois i czosnkiem będzie wymagać o wiele bardziej solidnego (cięższego) wina, niż lekkie danie na przykład kotlety jagnięce z grilla. W pierwszym przypadku czerwone wino o mocnym aromacie typu Nero d’Avola będzie dobrym wyborem, ale grillowane  kotlety jagnięce można z powodzeniem podać z białym winem na przykład Pinot Grigio.

Jakie wino podawać do pizzy?

Większość Włochów tradycyjnie do pizzy pije piwo, ale my proponujemy pozostać przy winie. Pizza z anchois, pomidorami i oliwkami dobrze komponuje się z czerwonym winem z charakterem. Podczas, gdy lżejsze pizze, takie jak Quattro Stagione lub Marinara będą doskonale pasować z białym winem. Możemy podać Moscato lub Sauvignon Blanc, który dobrze uzupełnią charakterystyczny smak groszku, szparagów i karczochów, czy owoców morza.

Jakie wino podawać do wędlin?

Wędliny – różne warianty salami, speck, prosciutto lub mortadella – wydaje się, że będzie trudno coś zmienić w doborze wina – z czerwonego na inne. Są to przecież typowe słone wędliny, często pikantne, więc czerwone wino pasuje do nich doskonale. Jeśli chcesz spróbować czegoś niezwykłego, zaserwuj czerwone słodkie wino musujące, takie jak 9.5 Cold wine Red, a nawet Prosecco. Charakter win musujących będzie dobrze kontrastował z bogatym w tłuszcz i wędzonym mięsem.

Łamiemy kolejny stereotyp – jak ser to tylko z czerwonym winem

Od wieków to jedno z najbardziej typowych połączeń, ser automatycznie kojarzy się z czerwonym winem. Ale jest to kolejne uproszczenie. Są tysiące rodzajów serów, różniących się smakiem i aromatem: wystarczy pomyśleć o kremowym Fontal, parmezanie, orzechowym i słodkim Provolone Dolce lub pikantnym Provolone Piccante. Każdy z nich potrzebuje innego wina, które uwypukli jego najlepsze cechy. Zaskakująca dobrze współpracuje z serami deserowe Vin Santo del Chianti lub inne wino z suszonych winogron. Tak jak świetnie smakuje ser ze świeżymi winogronami, tak wino z suszonych winogron oferuje bardziej intensywne doznania smakowe, szczególnie z pikantnym serami. Spróbuj tego odważnego rozwiązania, a nie pożałujesz.

Jak widać, nie trzeba kurczowo trzymać się schematów przy doborze wina do posiłków. Skorzystaj z naszych rad, ale przede wszystkim zacznij samemu eksperymentować w  tej dziedzinie, a efektem będzie wspaniała zabawa przy odkrywaniu smaków i niezapomniane przeżycia kulinarne.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel