Tajemnice przygotowania ciasta na pizzę

2017-02-08
Tajemnice przygotowania ciasta na pizzę

Makaron i pizza to najważniejsze symbole włoskiej kuchni na świecie. Pizza, pasta, co jeszcze zawdzięczamy Włochom? Z pewnością wykorzystanie pomidorów do... jedzenia! Nieznany geniusz u schyłku XVIII w Neapolu, zorientował się, że pomidor to nie tylko roślina ozdobna, ale świetnie nadaje się do jedzenia i przyrządzania doskonałych sosów. Dopiero wtedy, gdy powstał "czerwony sos" pizza stała się słynna we Włoszech, a dzięki włoskim emigrantom stopniowo na całym świecie. 

Margherita urodziła się sto lat później, w czerwcu 1889 roku, kiedy kucharz Raffaele Esposito na cześć królowej Małgorzaty stworzył pizzę z dodatkiem sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Od stworzenia Margherity włoska pizza szybko zaczęła podbijać świat.

Ciasto na pizzę - sekret doskonałego dania

Musisz pożegnać się ze stereotypem, że w pizzy najważniejsze są dodatki. W prawdziwej włoskiej pizzy najważniejsze jest dobre ciasto, sos pomidorowy (z wyjątkiem białej pizzy) i świeża mozzarella.

Z tego powodu zdecydowaliśmy się pokazać jak zrobić ciasto do domowej pizzy! Najtrudniejszy jest początek. Później z biegiem czasu przygotujesz wiele wersji pizzy, ale i tak jesteśmy pewni, że dojdziesz do wniosku, że królową pizzy jest Margherita! Czy jesteś gotowy zabrudzić ręce przy ugniataniu ciasta? Jeśli tak, to do roboty!

Jak przygotować ciasto na pizzę? Instrukcja krok po kroku

  1. Nasyp do dużej miski 0.5 kg mąki pszennej i uformuj w niej dołek. 
  2. W szklance wody rozpuścić 5 g drożdży i dwie łyżeczki cukru i wlej powstałą mieszankę do dołka w mące. 
  3. W drugiej szklance rozpuść w ciepłej wodzie 10 g soli, dodaj  30 ml oliwy z oliwek i całość wlej do dołka.
  4. Zacznij ugniatać ciasto ręką, w miarę potrzeby dodając ciepłej wody, aby było miękkie i elastyczne.
  5. Po 10 minutach ugniatania podziel je na dwie równe części i na posypanej mąką tacy lub stole uformuj 2 zgrabne kule. Ciasto powinno być sprężyste i nie może się kleić.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i niech rośnie w suchym, ciemnym miejscu przez około dwie godziny. Może to być piekarnik rozgrzany do temperatury 25°C, która jest idealna dla użytych drożdży.
  7. Ciasto lekko rozwałkuj i uformuj ręką okrągłe placki.
  8. Teraz możesz bawić się dodatkami korzystając z przepisów z naszego bloga lub innych. Tworząc pizzę pamiętaj, że w każdym z nas ukryty jest Raffaele Esposito (ten od Margherity).

Mąkę możesz zawsze zastąpić innym rodzajem, pamiętając aby konsystencja ciasta była zawsze taka sama (reguluj to ilością wlewanej wody).

Pizza al Tegamino (przepis na małe pizze pieczone w foremkach)

Proponujemy  wykorzystać ciasto, które zrobiliśmy według przepisu powyżej do zrobienia dwóch prostych pizz pieczonych w okrągłych foremkach średnicy około 20 cm. W tym celu posyp blat stołu mąką i uformuj na nim za pomocą rak lub małego wałka dwa placki wielkości foremek. Przełóż ciasto do nasmarowanych oliwą foremek i uformuj tak aby powstał niewielki rant. Na pierwszej foremce ułóż rozdrobnioną mozzarellę i ser Provolone, na drugiej sos pomidorowy (pasta pomidorowa, sól, pieprz) i rozdrobnioną mozzarellę. Włóż obie formy do rozgrzanego do 240°C piekarnika i piecz z włączonym termoobiegiem około 10 minut. W międzyczasie do miski dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, przypraw odrobiną oliwy, solą i oregano, a całość dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu piekarnika pizzę z sosem pomidorowym posyp oregano, białą natomiast udekoruj przygotowanymi uprzednio pomidorami. Obie pizze są już gotowe, możesz smakować.

Zobacz podobne wpisy:

Prostota jest najlepsza - Margherita!
Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focaccia.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel