Przepis na pyszną sałatkę z makaronem i tuńczykiem w 15 minut. Video krok po kroku.
Sałatka z makaronem Tacconelli, karczochami, oliwkami i tuńczykiem sprawdzi się wspaniale, gdy masz ochotę na coś apetycznego, a jednocześnie lekkiego i świeżego. Prosty i szybki przepis z kilku łatwo dostępnych składników. To danie idealne na szybką kolację lub lunch do pracy. Przygotuj ją razem z nami.
Przepis na włoską sałatkę z makaronem i tuńczykiem
Składniki na porcje dla 4 osób:
- 400 g makaronu Tacconelli
- 350 g marynowanych karczochów
- 240 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 80 g zielonych oliwek bez pestek
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
Składniki na sos:
- 80 ml oliwy z oliwek extra vergine
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron al dente, następnie odcedź go, przełóż do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu. Odstaw na bok do wystygnięcia. W międzyczasie pokrój karczochy, oliwki, tuńczyka i włóż je do dużej miski. Ponownie odcedź makaron i dodaj go do miski z pozostałymi składnikami, całość wymieszaj i odstaw na bok.
Czas na przygotowanie sosu. Do słoiczka wlej oliwę z oliwek extra vergine, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie zakręć słoik i potrząśnij nim energicznie aby składniki się dokładnie wymieszały. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Polecamy odstawić sałatkę na pół godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.
Smacznego!