Nazwa tego wyjątkowego sera pochodzi od położonego w regionie Wenecji Euganejskiej płaskowyżu Asiago i jego głównej miejscowości o tej samej nazwie. Tam właśnie hodowane są krowy, których mleko używane jest do jego produkcji. Współczesny Asiago DOP jest wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego, ale jego początki były zgoła odmienne.
Gorące słońce i utrzymująca się piękna pogoda zainspirowała nas, aby zdradzić Wam przepis na letniego drinka według Claudio Sadlera, światowej sławy włoskiego szefa kuchni i restauratora, który zarządza restauracjami w Mediolanie i w Tokio.
Masz mało czasu i brak pomysłu na lunch? Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron tagliatelle w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu i świeżej zieleniny.
Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Każdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.
Na kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!
Każdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Być może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Kuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?