Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!
2018-07-05
Włochy są krajem pełnym aromatów, kolorów i autentycznych smaków, w którym ludzie doceniają najczystsze i najszczersze przyjemności życia. Oczywiście wśród nich poczesne miejsce zajmuje jedzenie. Dlatego włoskie produkty spożywcze, w tym oczywiście czekolady są najwyższej jakości. Włoska czekolada to doskonałość, połączenie tradycji i kreatywności z niepowtarzalnym smakiem. Producenci z Italii wykazują się wielkim zaangażowaniem przy wyborze ziaren kakao i pozostałych surowców oraz starannie nadzorują proces wytwarzania czekolady. Wynik? Smak, który daje przyjemność, zaskoczenie, powoduje uśmiech na twarzy i sprawia, że myślisz o rzeczach, które kochasz najbardziej.
Zachęcamy do rozsmakowania się we włoskiej czekoladzie! Wspólnie spróbujmy jej użyć do przyrządzenia kilku smakowitych deserów. Tym razem nie będą to jednak przepisy na kuchenne wypieki, ale kilka prostych deserów do podania w szklankach lub pucharkach.
Sycylijska granita z gorzką czekoladą (Granita siciliana al cioccolato fondente)
fot. www.perugina.com/it
Składniki na 4 osoby:
- 500 ml wody
- 100 g cukru
- 45 g kakao
- 200 ml świeżej śmietany
- 20 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wsyp cukier i przesiane przez sitko kakao. Dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj wody, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlej masę do foremek do lodu i schowaj do zamrażarki. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Gdy lód jest już gotowy wyjmij go z zamrażarki, rozdrobnij blenderem i wlej do szklanek. Na wierzch połóż bitą śmietanę i kawałeczki rozdrobnionej czekolady.
Do garnka wsyp cukier i przesiane przez sitko kakao. Dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj wody, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlej masę do foremek do lodu i schowaj do zamrażarki. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Gdy lód jest już gotowy wyjmij go z zamrażarki, rozdrobnij blenderem i wlej do szklanek. Na wierzch połóż bitą śmietanę i kawałeczki rozdrobnionej czekolady.
Pucharki z musem z białej czekolady i truskawkami (Bicchieri di Mousse Cioccolato Bianco e Fragole)
Składniki na 4 osoby:
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietany min. 30%
- 200 g truskawek
- listek mięty
Przygotowanie:
Umyj truskawki i pokrój je na cienkie plasterki. Białą czekoladę roztop w kuchence mikrofalowej lub jeśli wolisz w misce pływającej w gotującej wodzie. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką śmietanę, następnie dodawaj powoli roztopioną czekoladę, a całość dokładnie wymieszaj. Gdy mus jest gotowy, nalej jego warstwę na dno 4 szklanek lub pucharków. Ułóż na tym warstwy pokrojonych truskawek, a następnie kolejne warstwy musu. Udekoruj szklanki plasterkami truskawek oraz listkiem mięty i deser gotowy. Przed podaniem oczywiście wstaw go do lodówki, aby zastygł.
Umyj truskawki i pokrój je na cienkie plasterki. Białą czekoladę roztop w kuchence mikrofalowej lub jeśli wolisz w misce pływającej w gotującej wodzie. W osobnym naczyniu ubij trzepaczką śmietanę, następnie dodawaj powoli roztopioną czekoladę, a całość dokładnie wymieszaj. Gdy mus jest gotowy, nalej jego warstwę na dno 4 szklanek lub pucharków. Ułóż na tym warstwy pokrojonych truskawek, a następnie kolejne warstwy musu. Udekoruj szklanki plasterkami truskawek oraz listkiem mięty i deser gotowy. Przed podaniem oczywiście wstaw go do lodówki, aby zastygł.
Gorąca czekolada w filiżance (Cioccolato caldo in tazza)
Składniki na 4 osoby:
- 500 ml mleka 3,5%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 g kakao
- 20 g brązowego cukru
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka i podgrzewaj do zagotowania. Wyłącz palnik i dodaj kakao oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Podawaj na gorąco w filiżankach.
Wszystkie przedstawione desery są bardzo proste i szybkie do wykonania. Zachęcamy do ich spróbowania. Pamiętaj jednak, że właśnie wykonanie ich z prawdziwej włoskiej czekolady sprawi, że ich smak będzie wyborny i na długo pozostanie w Twojej pamięci.
Wlej mleko do garnka i podgrzewaj do zagotowania. Wyłącz palnik i dodaj kakao oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Podawaj na gorąco w filiżankach.
Wszystkie przedstawione desery są bardzo proste i szybkie do wykonania. Zachęcamy do ich spróbowania. Pamiętaj jednak, że właśnie wykonanie ich z prawdziwej włoskiej czekolady sprawi, że ich smak będzie wyborny i na długo pozostanie w Twojej pamięci.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2018