Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosem
2018-05-10
Masz mało czasu i brak pomysłu na lunch? Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron tagliatelle w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu i świeżej zieleniny.
Przepis na Tagliatelle con funghi Champignon
Składniki na 4 porcje:
- 500g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g pieczarek
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek szczypiorku cebulowego
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- garść natki pietruszki
- pieprz, sól do smaku
- ser grana padano
- 100 ml białego wytrawnego wina
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj drobno posiekaną jasną część szczypioru cebulowego i drobno pokrojony czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i całość podsmaż przez parę minut. Zwiększ ogień i wlej wino. Po odparowaniu wina dodaj przecier pomidorowy, a po krótkim czasie śmietankę, całość gotuj około 5 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go i dodaj na patelnię do sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp startym serem grano padano oraz według uznania posiekaną zieloną częścią szczypiorku cebulowego, bazylią i natką pietruszki.
Parę minut i pyszne, wiosenne, wegetariańskie danie jest gotowe. Smacznego!
W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go i dodaj na patelnię do sosu. Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp startym serem grano padano oraz według uznania posiekaną zieloną częścią szczypiorku cebulowego, bazylią i natką pietruszki.
Parę minut i pyszne, wiosenne, wegetariańskie danie jest gotowe. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2018