Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

2018-10-02
Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

Z nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?

Jak odróżnić Marroni od kasztanów (castagne)?

Istnieją kasztany zwykłe (castagne), ale też bardziej szlachetne. Ich odmiana nazywa się Marroni. Marroni są mniejsze, bardziej okrągłe od zwykłych jadalnych kasztanów, a powierzchnia tych owoców jest gładsza i bardziej jednorodna. W smaku Marroni są delikatniejsze i bardziej słodkie, dlatego częściej są poszukiwane i mają wyższą cenę na rynku.

Marroni są bardzo zdrowe i bogate w wartości odżywcze – zawierają sporo białka i węglowodanów, m.in. dlatego po spożyciu ich niewielkiej ilości czujemy się nasyceni. Ponadto są bogate w minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, mangan oraz witaminy E, C oraz beta-karoten.

Marroni w kuchni kojarzone są głównie w wersji pieczonej. My zachęcamy do spróbowania kremu z marroni (Crema di Marroni). Dobrze smakuje z kromką chleba lub grzanką. A teraz czas na coś słodkiego! Poniżej znajdziesz kilka wyjątkowych deserów z pysznym kasztanowym kremem w roli głównej.

Włoski sernik z kremem z marroni (Torta di formaggio con crema di marroni)

Składniki:
  • 250 g herbatników
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 500 g ricotty
  • 125 g greckiego jogurtu
  • 250 g kremu z marroni
  • gorzka czekolada
  • kilka orzechów laskowych
  • karmelizowana skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Przygotowujesz go podobnie jak zwykły sernik. Zrób bazę, czyli tak zwany spód: rozkrusz 250 g suchych herbatników i wymieszaj z 125 g miękkiego masła i 1 jajkiem. Następnie przygotuj krem: wymieszaj w misce 500 g ricotty, 125 g greckiego jogurtu, 1 jajko i 250 g kremu z marroni. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż masę biszkoptową (bazę) na dnie i brzegach formy, pomagając sobie łyżeczką. Wlej do uzyskanej formy krem. Tak przygotowany sernik piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i udekoruj je kremem z marroni z dodatkiem czekoladowych wiórek, posiekanych orzechów laskowych lub karmelizowaną skórką pomarańczową.

Naleśniki z kremem marroni (Crepes con crema di marroni)

Składniki na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżka oleju roślinnego
Składniki na krem:
Sposób przygotowania:

Przygotuj naleśniki według klasycznej receptury (jeszcze lepiej, jeśli zastąpisz jedną trzecią mąki, którą zwykle używasz mąką kasztanową). Na krem dla 4 osób potrzebujesz: 250 g kremu z marroni, 3 łyżek rumu, 35 g płatków ciemnej czekolady, 35 g siekanych orzechów laskowych, 200 ml bitej śmietany. Całość dokładnie wymieszaj i wypełnij swoje naleśniki tym pysznym kremem.

Muffinki z kremem marroni (Muffin con crema di marroni)

I na koniec pachnące muffinki z kremem marroni.

Składniki:
Sposób przygotowania:

Do upieczenia tuzina babeczek potrzebujesz: 100 g miękkiego masła, 100 g cukru, 1 jajko, 150 g mąki, 1/2 saszetki proszku do pieczenia, 70 ml pełnego mleka, 200 g kremu kasztanowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę, którą umieścisz w foremkach do muffinek. Włóż babeczki do piekarnika i piecz przez 10-15 minut w 200°C.

Jeśli przypadł Ci do gustu smak Marroni i chcesz je częściej stosować w swojej kuchni, w sieci znajdziesz jeszcze kilkadziesiąt innych przepisów, w których użyto kremu z kasztanów. Możesz też uruchomić wyobraźnię i próbować urozmaicić nim swoje desery. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel