Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą
2018-11-14
Pachnąca i bogata we właściwości odżywcze czekolada fondente zdobywa serca coraz większej ilości ludzi na całym świecie. Gorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie i zdrowie. Możesz ją zjeść samą i sprawdzić jak rozpuszcza się w ustach (stąd nazwa fondente - rozpuścić) lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Cheesecake fredda al Cioccolato Fondente
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- 50 g białej czekolady
Masa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady (fondente)
- 150 g cukru pudru waniliowego
- 500 ml świeżej śmietany
- 250 g serka nadającego się do smarowania
- 12 g żelatyny w arkuszach
Polewa:
- 100 ml świeżej śmietanki
- 150 g gorzkiej czekolady (fondente)
Przygotowanie:
Spód:
W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną białą czekoladę i drobno posiekaj herbatniki. Tak otrzymaną masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm i umieść w lodówce.
Masa czekoladowa:
Umieść żelatynę w zimnej wodzie na około 10 minut. W międzyczasie rozpuść w rondelku czekoladę i wymieszaj z 50 ml śmietany. Gdy arkusze żelatyny będą gotowe wyciśnij je i podgrzej w rondelku, aż się rozpuszczą i dodaj kolejne 50 ml śmietany. W misce wymieszaj serek z pozostałymi składnikami - rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Ubij pozostałe 400 ml śmietany z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj trzepaczką. Wlej masę do foremki, w której przygotowałeś spód, wypoziomuj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Doprowadź śmietankę do lekkiego wrzenia, usuń z ognia i dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż czekolada się roztopi i utworzy krem, którym udekorujesz ciasto przed podaniem.
Kupując czekoladę fondente pamiętaj, że im wyższy procent kakao, tym lepsza jest jej jakość. Zwykle zaleca się, aby zawierała co najmniej 70% kakao. Co prawda im więcej kakao, tym czekolada jest bardziej gorzka, ale prawdziwi smakosze uważają, że tak powinna smakować prawdziwa czekolada. Dodatkowo ziarna kakaowe zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji, a ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie. Dlatego namawiamy Cię gorąco do sięgnięcia od czasu do czasu po kilka kostek czekolady fondente lub zrobienia pysznego deseru z jej użyciem.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2018