Rustykalne krążki cebulowe w cieście drożdżowym to przekąska rodem z kuchni ulicznej. Super szybkie, łatwe i pyszne jedzenie, któremu trudno się oprzeć.
Jak nadajesz swoim włoskim potrawom smak i aromat? Przyprawy i zioła to nie wszystko! Wiele włoskich dań nie obędzie się bez bulionu. Poznaj 3 najlepsze przepisy na bulion warzywny, mięsny i rybny.
Spaghetti allo Scarpariello jest jednym z najczęściej przyrządzanych makaronów przez Neapolitańczyków, zwłaszcza kiedy trzeba przygotować proste i szybkie danie. To przepis na szybki i smaczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych, Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano.
Każdy miłośnik kuchni włoskiej wie jak fundamentalną rolę pełni w niej Parmigiano Reggiano. Dobry Parmezan jest niestety dość drogi i czasami trudno jest go kupić w pobliskim sklepie. Spróbujemy odpowiedzieć sobie na pytanie: czym zastąpić Parmezan?
Przepis na szybką sałatkę, doskonałą na piknik, grilla lub do obiadu. Przygotuj zdrową i aromatyczną sałatkę śródziemnomorską z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem Grana Padano.
Zobacz nasz video przepis na Carpaccio, a także poznaj niecodzienną historię powstania pierwszego przepisu na Carpaccio na ziemi!
Polenta jest bardzo ważnym elementem włoskiej tradycji kulinarnej. Dzięki swojej wszechstronności jest bohaterem wielu przepisów i doskonale sprawdza się jako dodatek do smacznych sosów, mięs i ryb.
Przepisy na ziemniaki można znaleźć w wielu regionalnych przepisach we Włoszech i bardzo często są podawane jako przystawka lub dodatek do dań. Dziś proponujemy smażone ziemniaki po sycylijsku z czarnymi tostowanymi oliwkami i tartym serem pecorino Romano.
Zaletą Spaghetti alla Carbonara jest to, że można je przygotować w ciągu kilku minut. Potrzebujesz wyłącznie boczku pokrojonego w paski, złocistego kremu na bazie żółtek i dużej ilości startego Pecorino Romano. Do dzieła!
Koper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.