Przepis na sałatkę w 10 minut - z rukolą i Grana Padano
Szukasz przepisu na szybką sałatkę, która będzie doskonała na piknik, grilla lub do obiadu? Przygotuj zdrową i aromatyczną sałatkę śródziemnomorską z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem Grana Padano.
Rukola, choć przypomina sałatę należy do rodziny kapustowatych, a znane nam liście są tylko częścią całej rośliny. Rokietta siewna – bo tak brzmi oficjalna nazwa tej rośliny składa się z łodygi, liści, kwiatów i owoców. Oprócz liści najczęściej używanych do sałatek, rokietta siewna po wysuszeniu używana jest także jako zamiennik pieprzu i składnik musztardy, a z jej nasion produkuje się olej. Liście rukoli są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a ich niska kaloryczność sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem diety. Poznaj przepis na lekką, idealną na lato sałatkę z liści rukoli.
Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i sera Grana Padano
Składniki na 2 porcje:
- 150g rukoli
- 12 pomidorków koktajlowych
- pieprz czarny
- różowa sól himalajska
- 20ml oliwy z oliwek Extra Vergine
- 20g Grana Padano
- krem balsamiczny
Sposób przyrządzenia:
Umyj i osusz liście rukoli, umieść je w dużej misce. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, szczyptę czarnego pieprzu i różowej soli himalajskiej. Całość polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i dokładnie wymieszaj. Na wierzch sałatki dodaj płatki sera Grana Padano. Całość dopraw kremem balsamicznym. Gotowe!
Ten przepis sprawdzi się także podczas wizyty nieoczekiwanych gości. Wystarczy kilka składników, aby przygotować błyskawiczną, pełną aromatu śródziemnomorską sałatkę i podać ją jako przystawkę.