Jak Włosi spędzają sylwestrową noc? Coraz chętniej uczestniczą w koncertach na miejskich placach i hucznych zabawach na dużych imprezach tanecznych. Duża część Włochów pozostaje jednak wierna tradycji i spędza jednak ten wieczór wśród rodziny i znajomych na kameralnej zabawie.
Włosi, jak wszyscy południowcy, kochają słodycze. Śniadanie na słodko, deser wieńczący każdy, nawet najbardziej obfity posiłek to charakterystyczne elementy włoskiej kuchni. Nie może być inaczej w czasie Świąt Bożego Narodzenia . Słodkich wypieków nie może zabraknąć w czasie wigilijnej kolacji, czy świątecznego obiadu.
Za oknem prawdziwa jesień, a wkrótce czekają nas mroźne zimowe dni. Dlatego proponujemy przepis na pomysłowe i wyrafinowane risotto, w którym główne składniki to świeże granaty, będące symbolem odchodzącego lata oraz por - typowo jesienne warzywo
Na świętowanie nocy Halloween proponujemy przygotować efektowny deser Dita della strega - Palce Czarownicy. Taki tematyczny, a zarazem smakowity deser idealnie wpisze się w konwencję domowej imprezy Halloweenowej
Prosecco doceniamy nie tylko popijając je podczas smakowania delikatnych potraw, ale może stać się głównym składnikiem kilku wyśmienitych dań. Szczególnie jego wykorzystanie znane jest w przygotowaniu risotto, gdyż daje niezwykle aromatyczny i wyrafinowany smak.
Włosi jedzą bardzo dużo dań wegetariańskich i chociaż nie ma to związku z ideologią wegetariańską, to dobrze się w nią wpisuje. Kuchnia włoska jest zatem świetnym kulinarnym rozwiązaniem również dla wegetarian!
Dobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów. To wszystko w jednym miejscu, w San Vito Lo Capo na Sycylii, na festiwalu, który przedstawia kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.
Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stała się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znaną włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.
Dzisiaj przepis na bruschettę, w której składniki zapiekamy razem z chlebem. Wykorzystujemy mozzarellę di bufala, która wspaniale topi się na naszej grzance, a aromatyczne oregano roztacza swój zapach nad grillem.