Risotto z granatem
2016-11-08
Za oknem prawdziwa jesień, a wkrótce czekają nas mroźne zimowe dni. Dlatego proponujemy przepis na pomysłowe i wyrafinowane risotto, w którym główne składniki to świeże granaty, będące symbolem odchodzącego lata oraz por - typowo jesienne warzywo. Granat jest prawdziwym skarbem natury - rubinowe, okrągłe ziarenka o przyjemnym kwaśnym smaku. Aby Twoje risotto było smakowite i pachnące upewnij się, że owoce granatu są dojrzałe i dobre w smaku.
Risotto alla Melgrana
Czas przyrządzania: 30 min
Kaloryczność: 450 kcal na osobę
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 3 pory
- 3 granaty
- 100 ml musującego różowego wina
- oliwa z oliwek
- kawałek masła
- bulion warzywny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wycisnąć w sokowirówce sok z granatów, zostawiając kilka całych ziaren do ozdoby. Następnie na patelni podsmażyć na oliwie drobno pokrojone pory. Dodać ryż i smażyć kilka minut, aż będzie szklisty.
Dodać wino i pozwolić mu odparować na dużym ogniu. Następnie dodajemy stopniowo bulion, często mieszając. W momencie, gdy ryż będzie 'al dente' wlewamy sok z granatów i doprawiamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu zdjąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z masłem. Podawać przyozdobione nasionami granatu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Owoce granatu kojarzą się przede wszystkim z piękną dekoracją świeżych sałatek, czy przygotowaniem przepysznych deserów. Nie bój się jednak eksperymentów i daj się zabrać w podróż do dawnych czasów, w których używano granatu głównie w daniach pikantnych. Twoje risotto, dzięki dodaniu soku z nasion granatu, uzyska unikalny aromat, a delikatne musujące wino nada daniu lekkości i zmysłowości. Niezwykłe połączenie pora i granatów sprawi, że zaproszeni na kolację goście będą mile zaskoczeni Twoją pomysłowością i kulinarną odwagą.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016