Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Szybki przepis na Penne all' Arrabbiata
Penne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku.
Czytaj więcej
Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?
Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Czytaj więcej
Jak przyrządzić sos z tuńczyka
Salsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb.
Czytaj więcej
Przepis na domowy majonez
Majonez to świetny dodatek do dań, również włoskich. Tak naprawdę można go przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Przedstawiamy dwa najbardziej popularne i naszym zdaniem najlepsze przepisy.
Czytaj więcej
Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero waste
Risi e bisi to typowe, tradycyjne danie z włoskiego regionu Veneto. Risi e bisi było kiedyś bardzo wystawnym daniem, gdyż starym zwyczajem podawano je największemu urzędnikowi Republiki Weneckiej, co roku w dniu święta patrona miasta Św. Marka 25 kwietnia.
Czytaj więcej
Włoska miłość do smakowitych gnocchi
Gnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów.
Czytaj więcej
pixel