Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebem
Włoską kuchnię kochamy za to, że że prosta, tania, szybka do przyrządzenia i jednocześnie smaczna. Według większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Makaron ten jest też bardzo popularny z innego powodu. Przepis na Spaghetti alla Gennaro został umieszczony w książce kucharskiej Liliany de Curtis, córki włoskiego aktora, pisarza i kompozytora Totò. We Włoszech Totò uznawany jest za najbardziej lubianego artystę wszechczasów, a także największego aktora ubiegłego stulecia.
Wypróbuj ten przepis raz, a wkrótce Spaghetti alla Gennaro stanie się jednym z Twoich ulubionych dań. Będziesz z ochotą serwować je swoim gościom, gdy zabraknie czasu na długie przygotowania i pomysłów na szybkie, ale spektakularne danie.
Przepis na Spaghetti alla Gennaro - makaron z chrupiącym chlebem, czosnkiem i bazylią
Składniki:
- 320g spaghetti
- 2 kromki czerstwego chleba
- 4 filety anchois
- kilka listków bazylii
- suszone oregano
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek Extra Vergine
Przyrządzenie:
Danie jest bardzo proste i jego siła tkwi w produktach. Pamiętaj o tym, aby wybrać oliwę najwyższej jakości, czerstwy chleb, świeżą bazylie i pachnące oregano. Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie natrzyj kromki chleba czosnkiem, a następnie je pokrusz. Podsmaż pokruszony chleb na patelni z 2 łyżkami oliwy oraz 1 całym ząbkiem czosnku. Miej na uwadze, że chleb oraz czosnek bardzo łatwo przypalić. Często mieszaj składniki, aby nie zepsuć tego kultowego dania.
Na drugą patelnię wlej sporo oliwy z oliwek, dodaj posiekane fileciki anchois oraz szczyptę suszonego oregano. Smaż całość mieszając, aż fileciki się rozpadną. Odcedź ugotowany makaron zostawiając trochę wody z jego gotowania. Przełóż ugotowany makaron na patelnię z anchois i dokładnie wymieszaj dolewając trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Dzięki temu uzyskasz bardziej aksamitny sos. Dodaj usmażony wcześniej chrupiący chleb i garść porwanych w rękach liści świeżej bazylii. Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!