Jak przyrządzić sos z tuńczyka

2020-09-08
Jak przyrządzić sos z tuńczyka

Salsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb (w szczególności miecznika i łososia). Sos z tuńczykiem delikatnie podkreśli też smak białego mięsa z kurczaka czy indyka.

Kremowy sos salsa tonnata to również doskonała przystawka do dań na zimno. Najbardziej znane zastosowanie to klasyczna cielęcina z sosem z tuńczyka i kaparami.

Przedstawiamy smakowity przepis na sos, który zamieni zwykłe dania w coś specjalnego.

Salsa tonnata

Składniki:
Przygotowanie:

Wypłucz kapary pod bieżącą wodą i dobrze je wyciśnij, a tuńczyka odcedź z oleju. Do pojemnika, w którym będziesz przygotowywał sos dodaj tuńczyka, filety z anchois, kapary i trochę bulionu (około ćwierć szklanki), a następnie całość zmiksuj blenderem, aż uzyskasz kremową mieszankę. Dodaj musującego wina i ponownie miksuj powstający sos, aż kapary i anchois całkowicie się roztopią i utworzy się gładki krem. Na koniec dodaj majonez i ponownie miksuj przez pół minuty lub przynajmniej do uzyskania jednorodnej masy (jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu, jeśli zbyt rzadki dodaj więcej majonezu). I to wszystko - Twój sos z tuńczyka jest gotowy!

Ciekawe jest to, że proporcje składników w tym sosie możesz zamieniać w zależności od tego jak intensywny smak lubisz. Pamiętaj jednak, aby zachować właściwą konsystencję, sos nie może być zbyt wodnisty, ani gęsty jak krem. Za jednym razem możesz przygotować jego większą porcję, przykryć folią i przechować w lodówce, aby cieszyć się jego świeżym smakiem przez 2-3 dni.

W tym przepisie użyliśmy gotowego majonezu. Można jednak go w prosty sposób przygotować go samemu. Recepturę znajdziesz tutaj. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel