Przepis na domowy majonez
2020-08-18
Majonez to świetny dodatek do dań, również włoskich. Panuje powszechne przekonanie, że majonez trudno jest przyrządzić w domu i dlatego zazwyczaj kupujemy gotowy w sklepie. Tak naprawdę można go jednak przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Poniżej znajdziesz dwa najbardziej popularne i naszym zdaniem najlepsze przepisy. Nie zamierzamy Cię przekonywać do wersji majonezu light czy majonezu bez jajek z dodatkiem mleczka sojowego. Majonez musi być tłusty i basta! Jeśli nie masz ochoty go używać, możesz zrobić wiele innych równie smacznych i lekkich sosów.
Pamiętaj: przy robieniu majonezu ważne jest, aby wszystkie składniki były wyjęte z lodówki i doprowadzone do jednakowej temperatury.
Majonez z samymi żółtkami
Składniki:
- 2 żółtka
- Sok z ćwiartki cytryny
- 500 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Wbij do naczynia, w którym będziesz miksować majonez żółtka, dodaj odrobinę soku z cytryny i miksuj na niezbyt dużych obrotach. W momencie, gdy żółtka wydają się utarte zacznij powoli dolewać olej, aż sos stanie się aksamitny i gęsty. Dolewając nigdy nie czekaj, aż dodany olej idealnie wymiesza się z resztą majonezu, lecz dodaj go wcześniej. Na koniec dodaj resztę soku z cytryny, łyżeczkę octu, sól i pieprz i ponownie miksuj przez kilkanaście sekund.
Wbij do naczynia, w którym będziesz miksować majonez żółtka, dodaj odrobinę soku z cytryny i miksuj na niezbyt dużych obrotach. W momencie, gdy żółtka wydają się utarte zacznij powoli dolewać olej, aż sos stanie się aksamitny i gęsty. Dolewając nigdy nie czekaj, aż dodany olej idealnie wymiesza się z resztą majonezu, lecz dodaj go wcześniej. Na koniec dodaj resztę soku z cytryny, łyżeczkę octu, sól i pieprz i ponownie miksuj przez kilkanaście sekund.
Praktyczna rada: namocz w wodzie parę listków papierowego ręcznika i podłóż pod miskę, w której ubijasz majonez. Dzięki temu miska będzie stabilna i nie powinna ślizgać się po kuchennym blacie.
Majonez z całym jajkiem
Składniki:
- 1 jajko
- sok z ćwiartki cytryny
- 3 łyżki octu z białego wina (możesz użyć ocet jabłkowy)
- ½ litra oleju słonecznikowego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do wysokiej miski (lub naczynia od miksowania) wbij całe jajko, szczyptę soli i 3 łyżki octu. Dodaj sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy z oliwek, aby podkreślić smak. Następnie powoli dolewaj olej słonecznikowy (oliwa z oliwek zdominowała by smak majonezu), aby w miarę możliwości stanowił górną warstwę w misce.
Zacznij delikatnie miksować zawartość miski blenderem zanurzeniowym, zaczynając ubijanie od znajdującego się na dnie jajka. W momencie, gdy jajko połączy się z tłuszczem i majonez zacznie się formować, unoś delikatnie blender do góry nie przestając miksować. Następnie wykonuj powolne ruchy mikserem w górę iw dół. Kiedy uzyskasz gładką, jednolitą masę majonez jest gotowy.
Ratunku, nie wyszedł mi majonez!
Jeśli przestrzegałeś wszystkich zaleceń, a majonez mimo to się zważył, nie wyrzucaj go. Utrzyj kolejne żółtko z łyżką gorącej wody, dodaj do majonezu i dalej miksuj. W ten sposób uda Ci się otrzymać gładką masę.
Własnoręcznie zrobiony majonez sam w sobie jest bardzo dobrym dodatkiem do dań. Jednak na jego bazie możesz przygotować także inne sosy:
- sos z tuńczykiem
- sos różowy (majonez z dodatkiem keczupu)
- sos tartar (majonez z posiekanymi kaparami, natką pietruszki i szalotką)
- sos aioli (majonez z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku)
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020