Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda

2021-03-04
Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda

Koper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów. Sekretem tego dania jest użycie filetów anchois, które po rozpuszczeniu w oliwie nadadzą daniu niepowtarzalny aromat.

Przepis na koper włoski z patelni - Finocchi in Padella

Składniki na 2 osoby:

Przygotowanie:

Bulwę kopru włoskiego umyj, a następnie nożem usuń łodygi i zielone końcówki. Obetnij podstawę bulwy i pierwsze, zewnętrzne liście. Przekrój bulwę kopru włoskiego na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości około 5 milimetrów.

Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine, dodaj 2 filety anchois, płaską łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz rozgnieciony ząbek czosnku z łupiną. Zmniejsz ogień i smaż całość przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Dzięki smażeniu na małym ogniu ze składników uwolnią się wszystkie aromaty. Po upływie 2-3 minut, gdy czosnek stanie się złotobrązowy, wyjmij go z patelni.

Do usmażonych składników dodaj pokrojony koper włoski, szczyptę świeżo zmielonej soli oraz białego pieprzu, całość zamieszaj i smaż pod przykryciem na dużym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie na wewnętrznej stronie pokrywki pojawią się krople pary wodnej. To znak, że koper zaczął uwalniać zawartą w sobie wodę.

Odkryj patelnię, wymieszaj składniki i smaż całość bez pokrywki przez kolejne 10 minut na mniejszym ogniu. Mieszaj delikatnie co kilka minut, niezbyt często, aby nie zmienić kopru w papkę. Kiedy koper stanie się miękki i złotobrązowy, wyłącz palnik i posyp danie startym serem owczym Isola Sarda. Przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty, aby ser się rozpuścił. Gotowe!

Włoski koper z patelni podawaj na gorąco jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych lub jako oryginalną, włoską przystawkę przed obiadem. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Isola Sarda - ser owczy

Isola Sarda - ser owczy

165,00 zł / kg
pixel