Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda
Koper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów. Sekretem tego dania jest użycie filetów anchois, które po rozpuszczeniu w oliwie nadadzą daniu niepowtarzalny aromat.
Przepis na koper włoski z patelni - Finocchi in Padella
Składniki na 2 osoby:
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
- 2 filety anchois
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 bulwa kopru włoskiego
- szczypta różowej soli Himalajskiej
- szczypta pieprzu białego
- 30g tartego sera owczego Isola Sarda
Przygotowanie:
Bulwę kopru włoskiego umyj, a następnie nożem usuń łodygi i zielone końcówki. Obetnij podstawę bulwy i pierwsze, zewnętrzne liście. Przekrój bulwę kopru włoskiego na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości około 5 milimetrów.
Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine, dodaj 2 filety anchois, płaską łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz rozgnieciony ząbek czosnku z łupiną. Zmniejsz ogień i smaż całość przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Dzięki smażeniu na małym ogniu ze składników uwolnią się wszystkie aromaty. Po upływie 2-3 minut, gdy czosnek stanie się złotobrązowy, wyjmij go z patelni.
Do usmażonych składników dodaj pokrojony koper włoski, szczyptę świeżo zmielonej soli oraz białego pieprzu, całość zamieszaj i smaż pod przykryciem na dużym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie na wewnętrznej stronie pokrywki pojawią się krople pary wodnej. To znak, że koper zaczął uwalniać zawartą w sobie wodę.
Odkryj patelnię, wymieszaj składniki i smaż całość bez pokrywki przez kolejne 10 minut na mniejszym ogniu. Mieszaj delikatnie co kilka minut, niezbyt często, aby nie zmienić kopru w papkę. Kiedy koper stanie się miękki i złotobrązowy, wyłącz palnik i posyp danie startym serem owczym Isola Sarda. Przykryj patelnię pokrywką na 2 minuty, aby ser się rozpuścił. Gotowe!
Włoski koper z patelni podawaj na gorąco jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych lub jako oryginalną, włoską przystawkę przed obiadem. Smacznego!