Przepis na szybką włoską przystawkę - ziemniaki z patelni po sycylijsku
Przepisy na ziemniaki można znaleźć w wielu regionalnych przepisach we Włoszech i bardzo często są podawane jako przystawka lub dodatek do dań. Dziś proponujemy smażone ziemniaki po sycylijsku z czarnymi tostowanymi oliwkami i tartym serem pecorino Romano. Dzięki nim potrawa będzie miała niepowtarzalny smak i aromat.
Patate in Padella alla Siciliana con Olive e Pecorino - ziemniaki z patelni po sycylijsku z czarnymi oliwkami i serem pecorino
Składniki na 2 osoby:
- 2 duże ziemniaki (jeśli mniejsze to więcej)
- 15 czarnych oliwek tostowanych
- 30g sera Pecorino Romano
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
Sposób przyrządzenia:
Obierz ziemniaki, pokrój w niezbyt cienkie plasterki i zamocz w misce z zimną wodą. Dzięki temu utracą nadmiar skrobi i nie będą przywierać do dna patelni. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy i lekko rozgnieciony ząbek czosnku w łupince. Następnie dodaj płaską łyżeczkę suszonego rozmarynu, podsmaż 30 sekund. Na patelnię dodaj czarne oliwki tostowane, wymieszaj całość i smaż przez kilka minut.
W międzyczasie dobrze osusz ziemniaki najlepiej za pomocą bawełnianej ściereczki, dzięki czemu nie będą sklejały się podczas smażenia i nie będą przywierać do patelni. Następnie umieść pokrojone ziemniaki na patelni i dokładnie wymieszaj, aby dobrze pokryły się oliwą. Zmniejsz ogień i smaż całość pod przykryciem przez 20-25 minut. Dzięki temu, że będziesz smażył ziemniaki na małym ogniu nabiorą one przyjemnej słodyczy. Mieszaj ostrożnie co jakiś czas, uważając aby ziemniaki się nie rozpadły.
Porada: Po 15 minutach smażenia sprawdzaj co jakiś czas, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie. Miękkość ziemniaków możesz sprawdzić wbijając w plasterek ziemniaka ostrze małego nożyka. Jeśli bez problemu przejdzie on przez plasterek, oznacza to, że ziemniaki są gotowe w środku. Teraz kontroluj stopień ich smażenia - ziemniaki powinny być złotobrązowe i chrupiące.
W międzyczasie lekko posól ziemniaki i wyjmij czosnek z patelni. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyłącz ogień i posyp zawartość patelni sporą ilością sera Pecorino Romano. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw ją na kilka minut, aby ser się rozpuścił. Podawaj od razu, na gorąco.
Patate in Padella alla Siciliana dobrze komponują się z wieloma składnikami, dlatego za ich pomocą łatwo przekształcić je w wiele samodzielnych dań. Wystarczy dodać do nich pokrojone w plasterki grillowane kawałki kurczaka, lub w wersji jeszcze szybszej - pokrojone w plasterki salami. Życzymy smacznego!