Jedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Chodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik.
Nie możesz znaleźć pomysłu na oryginalną i niespotykaną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości? Świetnie trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na inspirowane japońskimi dorayaki włoskie placuszki.
Grissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Jak powstały i dlaczego stały się tak popularne? Poznaj ich historię i przygotuj je razem z nami w domu, z odpowiednich składników, aby poznać ich prawdziwy smak.
Masz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.
Ciepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory.
Tortilla kojarzy się z kuchnią meksykańską, jednak ten płaski placek wytwarzany z mąki jest równie popularny we Włoszech. To właśnie z regionu Emilia-Romania pochodzi odpowiednik meksykańskiej tortilli – piadina.
Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu
Być może dziwisz się, co robi na blogu poświęconemu kuchni włoskiej przepis, który ma hiszpańskie korzenie. A jednak! To danie ma składniki, które są popularne także we Włoszech i włosi mają swoją wersję tej pysznej potrawy.
Rozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!