Włoska miłość do smakowitych gnocchi
2020-03-05

Gnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów. Choć w różnych regionach Włoch gnocchi wyglądają bardzo podobnie, ich wnętrze kryje wiele różnych smaków oraz ciekawych historii.
Włoska tradycja jedzenia gnocchi
W tradycyjnych, rzymskich domach po dziś dzień możesz spotkać się z powiedzeniem „Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa”, które oznacza „W czwartek gnocchi, w piątek ryba, w sobotę flaczki”. Powiedzenie to najprawdopodobniej wywodzi się z czasów, w których najbiedniejsi mieszkańcy z braku pożywienia ustalali cotygodniowe zasady żywnościowe. W ten sposób, zgodnie z powiedzeniem powstała zasada jedzenia obfitego posiłku jakim są gnocchi w czwartek, aby mieć siłę na piątek. W piątki, zgodnie z wierzeniami jadało się wyłącznie ryby. Sobota była dniem, w którym rzeźnicy zajmowali się ubojem zwierząt, a podroby (w tym flaczki) oddawane były najbiedniejszym. Zgodnie z tradycją czwartek w wielu domach i restauracjach pozostał dniem, w którym podaje się gnocchi.
W Kampani zaś dniem gnocchi jest niedziela. To właśnie wtedy podawane są Gnocchi alla Sorrentina, czyli pyszne kluski z ragu i mozzarellą zapiekane w piekarniku i podawane w gorącym naczyniu.
W Weronie najlepsze gnocchi zjemy podczas Carnevale di Verona. To właśnie wtedy tradycyjnie spożywa się kluski z masłem i szałwią lub dla bardziej odważnych z gulaszem z koniny. Główną i najstarszą postacią tego karnawału jest Papa del Gnocco (tata Gnocco). Postaci starca z długą, siwą brodą i czerwoną peleryną, trzymającego w ręku wielki widelec z ziemniaczanym gnocchi wyczekują zarówno dzieci, jak i dorośli. Przechadzając się po paradzie częstuje on napotkanych darmową porcją gnocchi. Postać ta narodziła się w San Zeno, gdzie mieszkańcy co roku wybierali następnego Papa del Gnocco. Dziś każdy mieszkaniec Werony może ubiegać się o ten urząd, a każdy kto odda głos na swojego kandydata otrzymuje porcję pysznych gnocchi w sosie pomidorowym.
Również w miasteczku Castel Goffredo w Lombardii co cztery lata obchodzony jest lokalny karnawał Carnevale di Castel Goffredo, podczas którego postać Re Gnocco (król Gnocco) jest koronowany, a jego „poddanym” rozdawane są bezpłatne porcje gnocchi.
Skoro znasz już kilka ciekawostek na temat włoskiej tradycji jedzenia gnocchi to czas, aby przygotować je w swojej kuchni. Poznaj przepis na serowe gnocchi i wybierz dzień, w którym tradycyjnie będziesz je przygotowywać!
Przepis na Gnocchi z ricotty i kremu z kasztanów w aromatycznych ziołach
Składniki na 2 porcje:
- 250g ricotty
- 60g tartego Parmigiano Reggiano DOP
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kremu z kasztanów
- 130g mąki typu 00
- 60g masła
- 80g drobno pokrojonego mięsa (wybierz: Guanciale / Pancetta / Speck)
- szczypta aromatycznych ziół (wybierz: szałwia / rozmaryn / majeranek)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ricottę z parmezanem oraz kremem z kasztanów. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Do połączonych składników dodaj przesianą mąkę i ugniataj całość do powstania miękkiego i zwartego ciasta.
Na posypanej mąką desce podziel ciasto na 5 lub 6 części, a następnie uformuj z nich wałki. Każdy wałek pokrój na małe części, a następnie nadaj im charakterystyczny dla gnocchi wzór za pomocą widelca.
Na patelni rozpuść masło, dodaj ulubione zioła, a następnie drobno posiekane, wybrane mięso. Całość usmaż.
Do osolonej, wrzącej wody wrzuć gnocchi i gotuj do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmij je wprost na talerz i polej masłem z boczkiem. Dla podkręcenia smaku możesz dodać na wierzch łyżeczkę kremu z kasztanów oraz tarty parmezan.
Mamy nadzieję, że tak jak my polubisz włoskie gnocchi i związane z nimi tradycje. A może postanowisz odwiedzić jeden z włoskich karnawałów? Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020